Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kimerült, ezért leköszön az osztrák egészségügyi miniszter


Rudolf Anschober bécsi sajtótájékoztatóján, 2021. április 13.
Rudolf Anschober bécsi sajtótájékoztatóján, 2021. április 13.

Rudolf Anschober, akit a Zöldek, a konzervatívok által vezetett kormánykoalíció kisebbik pártja delegált a posztra, kedden bejelentette, hogy lemond. Kimerült, és rosszul van a koronavírus-járvánnyal és alkalmanként más tisztségviselőkkel folytatott harctól.

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb egészségügyi válságában a köztársaságnak 100 százalékig fitt egészségügyi miniszterre van szüksége. Ez most nem én vagyok” ‒ mondta vérnyomásproblémáira hivatkozva. Hétfőre tervezi a visszalépést, közölte, hozzátéve, hogy
nem akarok áldozattá válni”.

„​Nagyon szép és kihívásokkal teli állást foglaltam el 15 hónappal ezelőtt. Úgy érzem, mintha nem 15 hónap, hanem 15 év telt volna el azóta” ‒ közölte a sajtóval. Akkor kezdte el a munkát, amikor a koalíció 2020 januárjában megalakult, és a járvány még nem érte el Ausztriát.

Anschober, a 60 éves egykori újságíró és általános iskolai tanár az ország egyik legnépszerűbb politikusa. Leginkább a pandémia okozta kihívásokra adott hosszú, türelmes magyarázatairól ismerik, melyeket gyakran nagyméretű kinyomtatott táblázatokkal kísért.

Magára maradt

Ugyanakkor gyakran maradt magára a kormányban, amikor szigorúbb korlátozó intézkedéseket követelt a magas fertőzésszámok miatt. Ez azt jelentette, hogy harcolnia kellett Sebastian Kurz kancellár konzervatívjaival, akik arra hajlottak, hogy lazítsanak a korlátozásokon ‒ még akkor is, amikor beismerték, hogy a fertőzések száma magas.

A világjárvány nehéz helyzetbe hozta a kormányt, melynek más európai országokéihoz hasonlóan a lakosság egyre növekvő frusztrációjával kell szembenéznie a lezárások és az oltástempó lassúsága miatt. Anschober azt mondja, mindez azt is jelentette, hogy több mint egy éve nem volt egyetlen teljes szabadnapja sem, és ez aláásta az egészségét.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG