Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína csendben bevásárol az olcsó orosz olajból


Egy olajszállító tartályhajó kőolajat rakod ki egy olajterminálon a kínai Csöcsiang tartományban 2018. július 4-én
Egy olajszállító tartályhajó kőolajat rakod ki egy olajterminálon a kínai Csöcsiang tartományban 2018. július 4-én

Kína betölti azt az űrt, amelyet a korábbi nyugati vevők hagytak, és egyre több orosz olajat vásárol kedvező áron – írja a Reuters olajkereskedők beszámolói és hajózási adatok alapján.

A világ legnagyobb olajimportőre Oroszország ukrajnai inváziója után kezdetben visszavágta az orosz szállításokat, attól tartva, hogy Moszkva nyílt támogatásának látszatát keltené, és esetleg szankcióknak teszi ki a kínai állami olajipari cégeket, de egy ideje csendben növeli a szállításokat.

A Vortexa Analytics becslése szerint Kína orosz olajimportja májusban rekordszintre ugrik napi 1,1 millió hordóval az első negyedévi 750 ezerről és a 2021-es nyolcszázezerről.

Ázsia vezető finomítója, a Sinopec Corp kereskedelmi ága, az Unipec, valamint a kínai védelmi vállalatcsoport, a Norinco egysége, a Zhenhua Oil vezeti a vásárlásokat a szállítási adatok alapján a Reuters birtokába került hajózási jelentések és öt kereskedő beszámolója szerint. Egy új, Hongkongban bejegyzett cég, a Livna Shipping Ltd szintén a közelmúltban jelent meg mint az orosz olaj jelentős szállítója Kínába.

A Sinopec nem kívánt nyilatkozni. A Zhenhua és a Livna nem válaszolt a megkeresésekre.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és néhány más jelentős olajvásárló nem sokkal az ukrajnai invázió után betiltotta az orosz olaj behozatalát. Az Európai Unió a szankciók újabb körének véglegesítésén dolgozik, amely tartalmazza az orosz olajvásárlás tilalmát is. Számos európai finomító már leállította az orosz olaj vásárlását, mert tartottak a szankciók megsértésétől vagy a negatív reklámtól.

Az orosz olaj alacsony ára kedvez a kínai finomítóknak, miután egyre jobban csökken az árrés a lassuló gazdaság miatt. Az orosz nyersanyag jelenleg jóval olcsóbb, mint a közel-keleti, afrikai, európai vagy amerikai olaj.

Kína ettől függetlenül mintegy nyolcszázezer hordónyi orosz olajat kap csővezetékeken keresztül is, kormányzati megállapodások alapján. Ezzel és a tengeri szállításokkal májusi importja csaknem kétmillió hordóra emelkedne, ami Kína teljes szükségletének 15 százaléka.

Oroszországnak az olajeladások segítenek tompítani a szankciók gazdasági hatásait.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG