Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína „súlyos következményeket” helyezett kilátásba egy amerikai hadihajó miatt


A Milius amerikai romboló a bulgáriai Várna kikötőjében 2015. március 8-án
A Milius amerikai romboló a bulgáriai Várna kikötőjében 2015. március 8-án

A kelet-ázsiai ország ismét távozásra szólította fel a Milius amerikai rombolót, amely csütörtök után pénteken is behajózott a Dél-kínai-tenger Peking által sajátjának tartott részére.

Az irányított rakétákkal felszerelt hadihajót ismét a Tajvan és Vietnám által is magáénak tekintett Paracel- (Hszisa) szigeteknél észlelték, ahogy előző nap. A kínai hatóságok ezúttal is arról számoltak be, hogy haditengerészetük és légierejük távozásra kényszerítette a rombolót.

Mindhárom ország előzetes értesítést, engedélykérelmet vár el, mielőtt egy külföldi hadihajó belépne a területre.

Az amerikai haditengerészet kiemelte, hogy a Milius rutinműveleteket hajtott végre, és „csupán élt hajózási jogával és szabadságával”.

„A Dél-kínai-tengerre vonatkozó törvénytelen követelések súlyos fenyegetést jelentenek a tengerek szabadságának elvére, beleértve a hajózás, az átrepülés és akadálytalan kereskedelem szabadságát, illetve sértik a Dél-kínai-tengerrel határos államok gazdasági szabadságát is” – áll az amerikai hetedik flotta közleményében.

„Az Egyesült Államok szembeszáll a túlzó tengeri követelésekkel világszerte, tekintet nélkül a követelő kilétére” – szögezték le.

A kínai védelmi minisztérium a térség „békéjének és stabilitásának aláásásával” vádolta meg az Egyesült Államokat.

„Az amerikai hadsereg fellépése súlyosan megsértette Kína szuverenitását és biztonságát, valamint a nemzetközi jogot, és újabb sziklaszilárd bizonyítékát adta annak, hogy az Egyesült Államok hajózási hegemóniát akar létrehozni, és militarizálja a Dél-kínai-tengert” – közölte a tárca szóvivője.

„Határozottan kérjük az Egyesült Államokat, hogy haladéktalanul hagyjon fel az efféle provokációkkal, máskülönben szembesülni fog az ezáltal okozott váratlan incidensek súlyos következményeivel” – tette hozzá.

Végezetül arra is kitért, hogy országa „minden szükséges intézkedést” meg fog tenni biztonsága garantálása érdekében, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A történtek várhatóan tovább fokozzák a feszültséget a már amúgy is mélyponton lévő amerikai–kínai kapcsolatban.

Ehhez kapcsolódóan: A léggömbbel együtt a remény is felrobbant az amerikai–kínai viszony javulására

Kína a nyersanyagokban igen gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger bizonyos részeit ugyanakkor a Fülöp-szigetek, Vietnám, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG