Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Soha nem látott magasságokban a kínai–magyar kapcsolatok


Orbán Viktor Peking repülőterére érkezik 2023. október 15-én
Orbán Viktor Peking repülőterére érkezik 2023. október 15-én

Tíz gazdasági megállapodást írt alá kínai tárgyalásán Orbán Viktor, aki erről a Facebook-oldalára feltöltött videóban számolt be. Mint mondta, idén a kínai cégek voltak a legnagyobb befektetők Magyarországon.

A miniszterelnök vasárnap utazott Pekingbe az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozójára, amelyen több mint 130 ország és számos nemzetközi szervezet vesz részt, köztük Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki múlt heti kirgizisztáni útját leszámítva először látogat külföldre azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene háborús bűncselekmények miatt. Ottani idő szerint kedd reggel érkezett a kínai fővárosba.

A Kreml korábban közölte, hogy Putyin és Orbán Viktor nem tart különmegbeszélést – írta a Népszava. A két politikus azonban mégis tárgyalt egymással a kínai fővárosban.

Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor kedden a kínai államfővel tárgyalt, és azt mondta, hogy Hszi Csin-ping elnöksége alatt a kínai–magyar kapcsolatok „soha nem látott magasságokba emelkedtek”. Orbán Viktor szerint ez Magyarország számára rendkívül előnyös és hasznos.

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország a kezdetektől fogva támogatta az Egy övezet, egy út kezdeményezést, amelynek ötlete egyébként Hszi Csin-pingtől származik.

A miniszterelnök azt mondta, Kína a jövőben is számíthat arra, hogy az európai politikai vitáktól függetlenül Magyarország része marad a kezdeményezésnek, és keresi az együttműködést Pekinggel.

Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, és idén a legnagyobb külföldi, közvetlen befektetője.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG