Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínában tisztségviselők tucatjait büntették meg a járvány terjedése miatt


Egészségügyi dolgozó egy csiangszui laboratóriumban 2021. augusztus 5-én
Egészségügyi dolgozó egy csiangszui laboratóriumban 2021. augusztus 5-én

Kínában tisztségviselők tucatjait büntették meg a hatóságok, amiért nem léptek fel kellő hatékonysággal a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

A távol-keleti országban csaknem kilencszáz fertőzést regisztráltak egy hónap alatt, ami veszélybe sodorja a vírus teljes kiszorítását célzó kormányzati stratégiát.

A keleti Csiangszuban figyelmeztetésben részesítettek öt illetékest, amiért komoly hiányosságok voltak tapasztalhatók a tömeges tesztelések során, és ez megkönnyítette a járvány terjedését. A város az utóbbi időben a feljegyzett esetszámokat illetően (308) megelőzte a közeli Nankinget, ahol a delta-vírusvariánst először azonosították, és így a legnagyobb fertőzésgóccá vált Kínában. Hat beteg válságos állapotban van, ha valamelyikük életét veszti, ő lesz hat hónap után a ragály első hivatalos halálos áldozata az országban.

Az állami Global Times cikke szerint Kína-szerte több mint harminc tisztségviselő, köztük polgármesterek és helyi kórházigazgatók ellen indult eljárás gondatlanság és a járvány félrekezelése miatt.

Kínában most ugrott meg a fertőzések száma leginkább azóta, hogy a járvány első hullámát sikerült visszaszorítani tavaly év elején. Az ország harmincegy tartományának több mint feléből jelentettek eseteket. Bár a lakosság egyre nagyobb része be van oltva, a hatóságok nem akarnak csak az immunizációra támaszkodni, továbbra is folyik a tömeges tesztelés, és célzott lezárásokat is gyakran elrendelnek.

Vuhanban, ahol először jelent meg a koronavírus 2019 végén, ismét felütötte a fejét a fertőzés, ezért elővigyázatosságból a város mind a 11,3 millió lakosát letesztelték előző hétvégén. Kilenc olyan embert találtak, aki helyben kaphatta el a vírust, majd hétfőn két újabb esetet regisztráltak.

Személyes felelősség

A központi Henan tartományban is emelkedik a fertőzöttek száma, a területet júliusban súlyos, több mint háromszáz emberéletet követelő áradások sújtották. A tartományi párttitkár ígéretet tett arra, hogy felszámolják a helyi járványgócot a hónap végéig, és felszólította az illetékeseket a járványügyi intézkedések szigorú betartatására. Egyesek ugyanakkor amiatt aggódnak, hogy a térségben működő vállalatok, például az ország legnagyobb autógyártójának számító SAIC Motor Corp. megszenvedheti az esetleges újabb lezárásokat.

Kínában már a kezdetektől többeket személyesen felelősségre vontak a vírus terjedése miatt, azzal vádolva őket, hogy nem kényszerítették ki kellő hatékonysággal az óvintézkedések betartását.

Peking járványstratégiája a vírus teljes kiszorítását célozza az országból, az egészségügyi hatóságok abban bíznak, hogy két-három hét alatt sikerül ellenőrzés alá vonni a helyzetet, ha teljeskörűen betartják az emberek az elrendelt korlátozásokat.

Gao Csiang volt kínai egészségügyi miniszter egy hétvégi kommentárjában úgy vélekedett, hogy „meg kell tanulni együtt élni a vírussal”, ez a megközelítés más országokban, például Szingapúrban egyre nagyobb teret nyert az utóbbi hónapokban.

Készült a Bloomberg tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG