Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megmaradt kínai oltásokat kap Magyarországtól Bosznia és Montenegró


A kínai Sinopharm vakcina első szállítmányát fogadja személyesen Menczer Tamás, a külügy államtitkára és Csi Ta-jü kínai nagykövet, Budapest, 2021. február 16-án.
A kínai Sinopharm vakcina első szállítmányát fogadja személyesen Menczer Tamás, a külügy államtitkára és Csi Ta-jü kínai nagykövet, Budapest, 2021. február 16-án.

Összesen 400 ezer kínai oltást ajándékoz Magyarország Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak. A kínai vakcina volt messze a legdrágábban vásárolt koronavírus elleni termék Magyarországon, de a felét se sikerült beadni eddig a rendelt mennyiségnek.

Annak érdekében, hogy a térség országaiban nagyobb legyen a koronavírus elleni védettség, Magyarország 200-200 ezer koronavírus-elleni vakcinát ad Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak, írja a magyar külügyminiszter lengyelországi nyilatkozatára hivatkozva az MTI.

A nyugat-lengyelországi Rogalin kastélyban találkoztak ugyanis a visegrádi országok külügyi vezetői, de részt vettek a találkozón nyugat-balkáni országok diplomáciai vezetői is. Az ajándékot júliusban fogják leszállítani.

A kínai Sinopharm termékét vette meg messze a legdrágábban a magyar kormány. Egy közvetítőcég segítségével ugyanis 31,5 euróba (nagyjából 11 ezer forintba) került egy dózis az adófizetőknek.

Viszont a Magyarországra érkezett 5,2 millió dózis felére se sikerült eddig jelentkezőt találni, az ECDC adatai szerint eddig alig 2 millió dózis talált gazdára, főleg időseket oltottak be vele.

A 400 ezer dózisnyi ajándék egyébként nagyjából 4,5 milliárd forint értékű, ha a magyar bekerülési árral számolunk. Szijjártó Péter elmondta még, hogy mindkét balkáni országban engedélyezett a kínai termék, Magyarországon "bebizonyosodott a vakcina eredményessége", és a gyártónak sem volt kifogása az ajándékozás ellen.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG