Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rosszindulatú kínai szoftver veszélyére figyelmeztetett Washington


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Egy „rendkívüli kifinomult”, több mint egy évtizeden át fel nem fedezett rosszindulatú kínai szoftver veszélyére figyelmeztette nemzetközi partnereit az Egyesült Államok.

A Daxin névre keresztelt hekkereszközt az utóbbi hónapokban azonosították a Symantec amerikai kiberbiztonsági vállalat szakértői, akik rögtön megosztották eredményeiket a washingtoni kormánnyal.

A Broadcom chipgyártóhoz tartozó cég hétfőn közzétette kutatását az ügyben. Ebben azt írták, hogy a felfedezés a behatolások széles köre és az eszköz fejlettsége miatt igazán fontos. A legutóbbi ismert támadások tavaly novemberben történtek a szoftverrel.

„A Daxin képességei arra engednek következtetni, hogy a támadók jelentős erőfeszítéseket fektettek olyan kommunikációs technológiák kifejlesztésébe, amelyek észrevétlenül beleolvadhatnak a normális hálózati forgalomba” – hangsúlyozták.

Kiberbiztonsági szakértők szerint Kína egyre több államilag támogatott hacker támadást indít
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:49 0:00

Több mint egy évtizedig nem fedezték fel

Clayton Romans, az amerikai kiberbiztonsági ügynökség (CISA) társigazgatója leszögezte: „ez pontosan az a fajta információ, amelyeknek megkapásában reménykedünk”.

Hozzátette, hogy bár nem tudnak amerikai célpontokról, világszerte sok támadást észleltek. „Világosan látszik, hogy az elkövetők nemcsak a kiberhadjáratok lefolytatásában voltak sikeresek, hanem abban is, hogy kreálmányukat több mint egy évtizeden keresztül titokban tartották” – mondta.

Vikram Thakur, a Symantec műszaki igazgatója közölte, hogy kormányzati ügynökségeket is célba vettek a szoftverrel. „A Daxint a világ bármely pontjáról irányíthatják, ha egy számítógép egyszer megfertőződött” – mutatott rá.

Kína washingtoni nagykövetsége egyelőre nem reagált a sajtó megkereséseire. Korábban kínai tisztségviselők azt hangoztatták, hogy országuk is áldozata a kibertámadásoknak, amelyeket élesen elleneznek.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG