Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járvány kezdetéről tudósított, ezért négy évet kapott a kínai nő


Hongkongi aktivista áll a kínai kormány képviselete előtt, jobb kezében Zhang Zhant támogató transzparensével, Hongkogban, 2020. december 28-án.
Hongkongi aktivista áll a kínai kormány képviselete előtt, jobb kezében Zhang Zhant támogató transzparensével, Hongkogban, 2020. december 28-án.

Zhang Zhan Vuhanból tudósított egy telefonnal a járvány kitörésekor. Aztán egyszer csak eltűnt. Mint kiderült, hét hónapja fogva tartják a rendőrök, éhségsztrájkja ellen ledugtak egy csövet a torkán, hogy erőszakkal etessék.

Négy év börtönre ítélték Kínában Zhang Zhan jogászt, kínai civil újságírót, írja a Reuters. A hivatalos indoklás szerint"vitatkozott és kereste a bajt", állította az ügyvédje.

Zhang Zhan Vuhanból tudósított a járvány kitörésekor egészen tavaszig, de az egyik videója után eltűnt. Később kiderült, hogy letartóztatták, és akár öt év börtönt is kaphat.

Az utcák kihaltak, a lakosok félnek megmutatni az arcukat, a rendőrség pedig felszólítja Zhangot, hogy nem filmezhet.

A 37 éves Zhang Zhan az első, akit elítéltek, amiért Vuhanból bemutatta, hogy a járványhelyzet lényegesen különbözik a kínai hivatalos adatközlésektől. Nem az egyetlen elzárt kínai civil újságíró, de ő vált az egyik szimbólumává annak, ahogy a kínai vezetés a járvány kezdeténél elkövetett hibáit próbálja titokban tartani.

A sanghaji nő januári lezárásokkor, az amatőr és hivatásos újságírók első nagy hullámával ment Vuhanba, írja a New York Times. Korábban soha nem volt újságíró, a videói néha csak pár másodpercesek, vágatlanok vagy remegnek, és sokszor fűz a kormányt kritizáló kommentárt melléjük.

Egy barátja, Li Davej szerint a nő makacs és idealista, sokszor olyan szintig, amit nehéz volt megértenie.

Elég hálásnak érzi már magát?

Zhang Zhan az első hetekben felkeresett egy krematóriumot, egy tömött kórházi folyosót vagy az elnéptelenedett vasútállomást.

A nő ismerhette a tevékenysége veszélyeit. Február elején már arról számolt be, hogy az egyik hasonló civil újságíró eltűnt, egy másikat pedig megfigyelés alá vontak. Zhang szerint a tényeleges helyzetről beszámoló orvosok is el lettek hallgattatva környéken. De

"... ha csak dagonyázunk a szomorúságunkban és nem teszünk azért, hogy megváltoztassuk a valóságot, akkor az érzelmeink nem sokat érnek".

- mondta egyik videójában.

Nem sokkal később Hszi Csinping elnök elrendelte, hogy meg kell erősíteni a propagandát, jobban be kell mutatni a frontvonalban dolgozók eredményeit és a kínai nép egységét. Ennek érdekében azonnal kínai állami propaganda-újságírók százait küldték a városba.

Március elején a vuhani pártvezetők "hálaadó oktatást" irányoztak elő a város lakóinak, hogy a polgárok megtanulják értékelni a kommunista párt és Hszi Csinping vezető fáradozásait a járvány megállításáért. Erre Zhang az utcákon kezdte el kérdezgetni a helyieket, hogy hálásnak érzik-e magukat.

Zhang videói nem értek el igazán sok embert, a WeChat kínai közösségi médiplatformon sokszor számolt be cenzúráról, a Youtube-ot vagy Twittert pedig a kínai polgárok nagy része nem tudja elérni. Zhang egyre vakmerőbb lett, végül még egy rendőrörsre is bement, videóval utánakérdezni az eltűnt újságíróknak.

Éhségsztrájkolni sem szabad

Május közepére aztán ő is eltűnt. Később kiderült, hogy letartóztatták "hazugságok és álhírek terjesztése" miatt, megjegyezve, hogy "külföldi médiának" is beszélt. Sanghajba vitték, a vádakat és az eljárást viszont Zhang viszont igazságtalannak tartotta, ezért hamarosan éhségsztrájkba kezdett. Ügyvédei szerint ezért a hatóságok megkötözték, ledugtak egy csövet a torkán és úgy táplálták mesterségesen.

Hét hónapja van elzárás alatt, decemberre torokfertőzést kapott, has- és fejfájástól, szédüléstől és alacsony vérnyomástól szenvedett. Hívő keresztényként ügyvédjétől egy Bibliát szeretett volna és a Korintusiakhoz írt első levélből idézett,

"Hűséges az Isten, erőtökön felül nem hagy megkísérteni."

Zhang bírósági tárgyalásán a a járványra hivatkozva külföldi újságírók nem vehettek részt. Ügyvédei szerint valószínűleg fellebbezni fognak.

Kenneth Roth, a Human Rights Watch igazgatója szerint Zhangot azért ítélték el, mert cenzúrázatlanul is bemutatta a vuhani koronavírus felbukkanását. Emellett szerinte még Kína is szégyelli ezt az ítéletet, azért tették a két ünnep közti, álmosabb időszakra.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG