Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kinevette az egyházat az orosz újságíró, elítélte a bíróság


Alexander Picsugin
Alexander Picsugin

Alexander Picsugin újságíró kifigurázta az orosz ortodox egyház járvány alatti működését. Ezért most több mint egymillióra büntették.

Szerdán ítéletet hirdettek Alexander Picsugin újságíró ügyében Nyizsnij Novgoroddban, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége a CPJ-re hivatkozva. Több mint egymillió forintnak megfelelő rubel pénzbírságra büntették a független Reportyor-NN lap szerkesztőjét egy Telegramon elsütött vicce miatt.

Szatirikusnak szánta

Az újságíró bűne az volt, hogy az 1300 követővel rendelkező szatirikus Telegram-csatornáján viccet csinált az orosz ortodox keresztény egyházból.

Egészen pontosan Picsugin úgy állította be, mintha az FSZB (a KGB utódszervezete) az ortodox egyház virágvasárnapi miséjét az embereket szándékosan fertőző eseménynek tartaná, az ott lévő fertőzötteket pedig öngyilkos merénylőknek.

Picsugin szerint az egyházat kritizálta ezzel, amiért nem védik meg a híveiket a járvány alatt. Azzal is védekezett, hogy Nyizsnij Novgorod kormányzója más bloggerek mellett őt is megkérte, hogy vessék be a népszerűségüket annak érdekében, hogy az emberek jobban betartsák a járványügyi előírásokat.

Az igazi FSZB másképp látta

Picsugin anonim módon kezelte a csatornáját, a valódi FSZB azonban lenyomozta, hogy ő áll mögötte és április 16-án lecsapott rá. Elvették a laptopját, a telefonját és egy napra elzárták.

Később szándékos, az emberek életét veszélyeztető álhírterjesztéssel vádolták meg a férfit, az ügyészek két és fél év speciális elzárást kérnek rá.

Az időtartam alatt mindig otthon kellett volna lennie este, nem vehetett volna részt semmilyen közösségi eseményen és rendszeresen jelentkeznie kellett volna a rendőrségen.

Végül 300 ezer rubeles (nagyjából 1,1 millió forintos) büntetést kapott. Ügyvédje szerint ez az ítélet eltántoríthat más újságírókat attól, hogy érzékeny témákkal foglalkozzanak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG