Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kirúgással fenyegető levelet kaptak tiltakozó tanárok, a PDSZ szerint a megfélemlítés a cél


Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanárai tiltakoznak Budapesten 2022. szeptember 9-én
Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanárai tiltakoznak Budapesten 2022. szeptember 9-én

Rendkívüli felmondással fenyegetik a tankerületek azokat a tanárokat, akik az elmúlt napokban munkabeszüntetést tartottak. Hivatalos sztrájk nem volt, ezért polgári engedetlenséggel tiltakozott több mint száz, de lehet, hogy kétszáz tanár, pontos számuk nem ismert. A PDSZ elnöke szerint a levél célja a megfélemlítés, mert ha valóban kirúgják őket, az iskolájuk nem tud tovább működni.

Futárral küldték házhoz a polgári engedetlenségben részt vevő, ma szabadnapos tanároknak a tankerület levelét, amelyben felmondással fenyegetik őket, ha folytatják a tiltakozást – mondta a Szabad Európának Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Erre azért lehetett szükség szerinte, mert nyolc napon belül lehet megindítani ellenük az eljárást, és akik szeptember elsején tiltakoztak, azoknál most járt le ez a határidő. A legtöbben azonban az iskolában vehették át az illetékes tankerület levelét, amelyet Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője megosztott Facebookon.

A levelet mindenki megkapta, aki részt vett a polgári engedetlenségben – mondta Komjáthy Anna. Azt tanácsolták a kollégáknak, hogy vegyék át az aláírásukkal, az még nem számít jognyilatkozatnak a részükről, hogy elfogadnák a tartalmát. Volt olyan tanár, aki még azt is odaírta az aláírása mellé, hogy folytatja.

A levélben a tankerület azt írja: „Amennyiben a munkafelvételt ismételten megtagadja, az a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül, és alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre.”

A kormány most a keménykedést választotta – mondta Komjáthy Anna, aki emlékeztetett arra, hogy a tavaszi polgári engedetlenségi tiltakozáskor lényegében úgy csinált az állam, mintha meg sem történt volna, néhány helyen levonták a bért az elmaradt napok után, de volt, ahol még ezt sem tették.

Már várták, mi lesz az új felügyelő miniszter, Pintér Sándor válasza, ő a keményebb fellépést választotta, de ez sok esetben olaj lesz a tűzre a PDSZ elnöke szerint.

Kíváncsi, hogy ha például a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgnak 25 pedagógust, köztük az összes franciatanárt, mi lesz az egyetlen fővárosi francia–magyar két tanítási nyelvű iskolával.

„Akkor ez az iskola bezárhat, és a Radnóti is bezárhat, ha azt a 25 embert kirúgják, aki a pénteki polgári engedetlenségben részt vett, hát ez röhej” – fogalmazott.

Szakszervezet nem szervezhet polgári engedetlenséget, ezért nincsenek pontos számaik a tiltakozókról, mint hivatalos sztrájk esetében – mondta Komjáthy Anna. Információik szerint ahol volt polgári engedetlenség, ott a tantestület legalább egyharmada részt vett benne, van, ahol ennél is nagyobb mértékben. Úgy tudják, legalább tíz-tizenkét fővárosi vagy Pest megyei iskolában volt ilyen tiltakozás.

A PDSZ szerint a levélben írt hátrányos jogkövetkezmény, vagyis a kirúgás egy öt-hat órás, nem jogszerű munkamegtagadásért nem arányos, vagyis nem jogszerű, de erről még jogászokkal egyeztetnek.

„Józan ésszel azt gondolná az ember, hogy ilyen jelentős tanárhiány esetén nem kockáztatják, hogy bizonyos iskolák teljesen működésképtelenek legyenek” – fogalmazott.

Ha kirúgják a tanárokat, nem lesz, aki megtartsa az órákat, iskolák összevonásával, a gyerekek szétosztásával lehet fenyegetni, de szerinte azzal csak még jobban felidegesítenék a szülőket.

Komjáthy Anna szerint ha egy iskolából tíz pedagógust kirúgnak, az iskola nem tud tovább működni, mert a maradék tanárok között nem tudják szétosztani az órákat.

„Egy idő után le fog esni a szülőknek, hogy ahol már másfél éve pedagógiai asszisztens tartja a kémiaórát, ezentúl a fizikát a portás néni fogja tanítani” – mondta a PDSZ elnöke, aki szerint ennek a levélkiküldésnek a megfélemlítés a célja, és nem az, hogy valóban végrehajtsák. Jogi segítséget nyújtanak az érintett tanároknak – tette hozzá.

"Ha nem változik semmi, elhagyom a pályát" – a téren csöngettek be az iskola helyett
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:00 0:00

A Radnótiban a tanárok fele szüntette be a munkát

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumban pénteken tiltakoztak polgári engedetlenséggel a tanárok, nem tartották meg az órákat.

A PDSZ élő közvetítésében megszólalt J. Tóth Judit, az iskola sztrájkbizottságának elnöke, aki arról beszélt, hogy sztrájkolni nem lehet, mert a törvény annyira kiüresítette a sztrájkot, hogy értelmetlen, ezért tiltakoznak polgári engedetlenséggel. Mint mondta, a mintegy kilencven tanár közül hatvanöten írták alá a nyilatkozatukat, és kétharmaduk a munkabeszüntetést is vállalta.

Az oktatás jövőjéről szól a tiltakozásuk, mert nem jönnek új tanárok a rendszerbe, miközben sokan mennek nyugdíjba, már most sincs elég tanár, nincsenek szaktanárok, összevont csoportok vannak, már most nagy baj van, ennek egy ponton meg kell változnia, ezért küzdenek – mondta J. Tóth Judit.

A Radnóti tanárképző hely is, innen tudják, hogy a tanárjelöltek száma folyamatosan csökken, kémiatanár-jelölt már évek óta nincs, és akik ott vannak, azoknak a töredéke mondja, hogy tanár lesz – számolt be a tapasztalatokról.

Szerinte drasztikus béremelés kell, mer egy felelős fiatal nem tudja ezt a pályát vállalni, mert nem tud megélni belőle. Továbbá tanszabadságot, közmegegyezésen alapuló nemzeti alaptantervet, nem monopolizált tankönyvpiacot szeretnének – mondta a sztrájkbizottság elnöke.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanárai tiltakoznak Budapesten 2022. szeptember 9-én
Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanárai tiltakoznak Budapesten 2022. szeptember 9-én

Miskolcon egyből kirúgással kezdtek

Felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét a tankerület – írta meg a telex.hu. A szóbeli indoklás szerint azért, mert az élére állt a polgári engedetlenségnek, pedig vezető pozíciója miatt nem tehette volna.

Dezsőfi György szerint ez nem igaz, nem állt a tiltakozás élére, csak részt vett benne. Mint mondta, nem tartja arányosnak a döntést, és szeretne maradni tanítani. Kollégái petíciót írnak, hogy helyezzék hatályon kívül a határozatot, és jogi segítségért is fordulnak – derül ki a cikkből.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG