Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kirúgással fenyegettek meg egy szombathelyi tanárt is


Szecsődi Tímea a novemberi fáklyás tüntetésen. Fotó: Mészáros D. Zsolt, Nyugat.hu
Szecsődi Tímea a novemberi fáklyás tüntetésen. Fotó: Mészáros D. Zsolt, Nyugat.hu

Ha folytatja a polgári engedetlenséget, rendkívüli felmentéssel elbocsáthatják – erről tájékoztatta a helyi tankerület levélben Szecsődi Tímea szombathelyi pedagógust. A tanár több kollégájával együtt részt vett az elmúlt hetekben szervezett tiltakozó akciókban.

„Amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja (…) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre” – ez áll abban a levélben, amelyet a Szombathelyi Tankerületi Központtól kapott Szecsődi Tímea szombathelyi pedagógus. A tankerület levelét az iskolaigazgató adta át, miután polgári engedetlenségben vett részt.

„Minden alkalommal, amikor országos sztrájkot hirdettek meg, az előző tanév január 31-től kezdve csatlakoztam kollégáimhoz. Lehetőségeimhez mérten a különböző megmozdulásokon is ott voltam. Eddig két napot polgári engedetlenkedtem” – nyilatkozta a Nyugat.hu-nak Szecsődi.

Amikor november 18-ra ismét országos sztrájkot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek, és országos megmozdulások voltak, több Vas megyei iskolában tiltakoztak. Abban a szombathelyi intézményben is, ahol Tímea tanít: néhány kollégájával együtt polgári engedetlenségbe kezdtek, több másik kollégával együtt pedig sztrájkba. (Az iskola nevét Tímea kérésére nem írjuk le.)

Ő már november 15-én nem tartotta meg az óráit, előtte pénteken, 11-én pedig egy levelet is átadtak az iskola igazgatójának, amelyben tájékoztatták arról, hogy polgári engedetlenséggel és sztrájkkal csatlakoznak az országos megmozdulásokhoz.

„Kérjük döntésünk tudomásul vételét és a tankerületbe továbbítását, hogy ott tegyék meg kötelességüket, jelezzék a fölöttük lévő szervezetnek, a minisztériumnak, hogy a munkájuk nem megfelelő, sőt kifejezetten rossz. Sorozatos elhibázott döntéseik az oktatást súlyos krízisbe hajszolták, lerombolták” – zárták levelüket a pedagógusok. A teljes levelet itt olvashatják.

A Szombathelyi Tankerületi Központ levele Szecsődi Tímeának. Forrás: Nyugat.hu
A Szombathelyi Tankerületi Központ levele Szecsődi Tímeának. Forrás: Nyugat.hu

Belengették a rendkívüli felmentést

Néhány héttel később pedig jött is a „várt” reagálás a tankerülettől. Mint az intézményvezető által átadott levélben írják, Tímea több alkalommal is „jogosulatlanul nem vette fel a munkát”, így „amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja (…) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre”, ezért kérik, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló magatartástól.

„Amikor írásban bejelentettem, hogy a polgári engedetlenséget választom, melynek célja a tiltakozás az igazságtalan, méltánytalan, alapjogsértő szabályozás ellen, tisztában voltam azzal, hogy ez milyen következményekkel jár” – fogalmazott a Nyugat.hu-nak a kirúgással fenyegetett tanár.

Szecsődi Tímea úgy tudja, rajta kívül más tanár még nem kapott levelet a tankerülettől Szombathelyen.

„Én azért lettem tanár, mert tanár akartam lenni”

„A sztrájktörvénnyel ellehetetlenítették, hogy a pedagógusok megfelelő formában emelhessenek szót az oktatásért, az ország sorsáért. A tárgyalások során nem született érdemi megállapodás a kormány és a szakszervezetek között. Az oktatás helyzetét (óvodától az egyetemig) csak az érzi igazán, aki benne van – diák, szülő és pedagógus/oktató. Ők, mi viszont nagyon érezzük. Rendkívüli időket élünk, és úgy gondolom, hogy az oktatás is valós vészhelyzetben van. Nincs már más eszköz a kezünkben, mint a polgári engedetlenség” – tette hozzá a szombathelyi pedagógus.

Kepes András író szavait idézve azt mondta, szerinte erőt fitogtatnak, és igyekeznek megfélemlíteni a másik felet azok, akik az oktatás jövőjével kapcsolatban döntést hozhatnak. Ő úgy gondolja, egy ilyen rendszerben nem lehet szabályos játékról és betartható szabályokról sem beszélni, de ettől függetlenül mindig időben és a megfelelő formában jelezte a szándékait, és minden felvételi előtt álló osztálya óráit megtartotta.

„Én azért lettem tanár, mert tanár akartam lenni. Tanítani akarok, de megfelelő körülmények között: szabad tankönyvválasztással, európai színvonalú körülményekkel a diákok számára, fénymásolóval, fénymásolópapírral, amit nem a szülők hoznak – és még nagyon hosszan lehetne sorolni” – mondta Szecsődi Tímea.

Reméli, hogy lesz érdemi és eredményes tárgyalás az oktatás jövőjéről annak érdekében, hogy az oktatás XXI. századhoz méltó keretek között folyhasson a magyar oktatási intézményekben, a legkisebbektől kezdve mindenki számára.

„Egyre kevesebb a pedagógus pályán, vagy azért, mert elbocsátják, vagy azért, mert felmond az ellehetetlenített munkakörülmények és fizetés miatt. Addig kell tenni az oktatásért, amíg van kiért. Tanár nélkül nincs jövő! Ha rövid időn belül nem születik valós előrelépés az oktatásban, beláthatatlan következményei lesznek az egész országban, ami érinteni fogja a későbbi munkaerőpiaci helyzetet és az élet minden területét” – fogalmazott a tanár.

A Szabad Európa információi szerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete értesült hasonló esetekről más vidéki településen is, de az érintett tanárok nem akarnak a nyilvánosság elé állni.

  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG