Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kirúgták a spanyol kémfőnököt a Pegasus-ügy miatt


Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (középen) és Margarita Robles védelmi miniszter tapsol, amikor az Afganisztánból evakuált utolsó menekültek kiszállnak a repülőgépből a madridi Torrejón katonai bázison 2021. augusztus 27-én
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (középen) és Margarita Robles védelmi miniszter tapsol, amikor az Afganisztánból evakuált utolsó menekültek kiszállnak a repülőgépből a madridi Torrejón katonai bázison 2021. augusztus 27-én

A spanyol kormány menesztette Paz Esteban kémfőnököt a Pegasus kémprogrammal kapcsolatos kettős lehallgatási botrány miatt – közölte a védelmi miniszter kedden. Azért támadták az Esteban által vezetett Nemzeti Hírszerző Központot (CNI), mert állítólag megfigyelték a katalán függetlenségi mozgalom vezetőit az izraeli NSO Group által gyártott Pegasus kémprogram segítségével. Az is kérdéseket vetett fel, hogy nem sikerült megakadályoznia, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök és más tisztviselők telefonjait egy meg nem nevezett külföldi szervezet feltörje ugyanezzel a kémprogrammal.

Esteban menesztésének bejelentésekor Margarita Robles védelmi miniszter elismerte, hogy követtek el hibákat.

„Természetesen vannak és lesznek is biztonsági rések, mert ez az egyik ára a technológiának” – mondta újságíróknak.

A baloldali koalíciós kormányra nagy nyomás nehezedett, hogy elárulja, mikor és miért használták a Pegasust. A Citizen Lab nevű kanadai digitális jogvédő csoport múlt hónapban közölte, hogy több mint hatvan, a katalán szeparatista mozgalomhoz köthető személyt céloztak meg a kémprogrammal.

A spanyol kormány pár nappal később bejelentette, hogy egy külföldi szervezet Pegasus kémprogramot telepített Pedro Sánchez miniszterelnök és Margarita Robles védelmi miniszter mobiltelefonjára, azt azonban nem árulták el, hogy mely szervezet állhat a kémkedés mögött.

Kedden azt is elismerték, hogy Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter mobiltelefonját is feltörték tavaly a kémprogrammal, és Luis Planas mezőgazdasági miniszter telefonjába is megpróbáltak behatolni.

Estebant, aki 2020-ban került a CNI élére többéves ügynöki szolgálat után, a múlt héten hallgatták meg a képviselők a parlamentben, hogy magyarázatot adjon a katalán vezetők állítólagos lehallgatására.

A bizottsági ülésen elhangzottak államtitoknak minősülnek, de a testület néhány tagja utalt arra, hogy Esteban elismerte tizennyolc függetlenségpárti vezető lehallgatását, de mindig bírósági engedély alapján, ahogy azt a törvény előírja.

A többi lehallgatásra nem volt hivatalos magyarázat, és a kormány közölte, hogy vizsgálja a vádakat.

Esteban helyére Esperanza Casteleiro védelmiminiszter-helyettes kerül, aki negyven éve dolgozik a CNI-nél – mondta Robles. Ő maga nem tervezi, hogy lemondj – tette hozzá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG