Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kísérletképpen mostantól belépőt kell fizetniük a turistáknak Velencében


Tüntetés az új rendszer ellen Velencében 2024. április 25-én
Tüntetés az új rendszer ellen Velencében 2024. április 25-én

A látogatóknak az interneten kell regisztrálniuk, és öt eurót kell fizetniük, hogy hozzájussanak a QR-kódhoz, amellyel a kijelölt napokon beléphetnek a városba reggel fél 9 és délután 4 óra között.

A tesztidőszak egyelőre 29 napot érint április 25. és május 5. között, illetve a hétvégéken július 14-ig. Kivételt képez június 1–2., ami nemzeti ünnep Olaszországban.

A korlátozás a reggel 8:30 és délután 4 óra között érkezőkre vonatkozik, ezen időszakon kívül szabad a belépés.

A Velencében születetteket, az ott élőket, a lakással rendelkezőket, illetve a tanulókat és a városban dolgozókat nem érinti a regisztrációs és díjfizetési kötelezettség. A 14 év alattiak számára ingyenes lesz a belépés, csak regisztrálni kell őket. A Velence környékén lévő kis szigetekre szintén nem vonatkozik a korlátozás.

Az egy nap alatt kiadható QR-kódoknak nem lesz felső határuk.

„Új egyensúlyt kell találnunk a turisták és a helyiek között. Teret kell biztosítanunk a lakosoknak, és természetesen el kell térítenünk az egynapos kirándulásra érkezőket bizonyos napokon” – szögezte le Simone Venturini, a város turizmusért felelős vezetője.

A vasútállomáson szúrópróbaszerű ellenőrzést tartottak, a belépő nélkül érkezők ötven–háromszáz eurós pénzbírságra számíthatnak, ám az illetékesek kiemelték, hogy észszerűen járnak el, hiszen még csak most indult a program.

Ugyanakkor nincs mindenki meggyőződve az új rendszer hatékonyságáról. Egyesek szerint inkább a helyiek számára fontos szolgáltatások fejlesztésére kell figyelmet fordítani.

„A belépőjegy semennyivel nem fogja csökkenteni az érkező látogatók számát” – vélekedett Tommaso Cacciari aktivista.

Velencében tavaly lépte át először a szálláshelyeken elérhető férőhelyek száma a városközpont ötvenezer körüli lakosságszámát.

A több mint harminc éve Velencében élő Marina Rodino is sérelmezte, hogy a helyiek egyre jobban kiszorulnak a városból, ám azt mondta, hogy ennek a belépő sem fogja elejét venni, a fiatalok így is simán elözönlik majd az utcákat esténként.

„Ez nem egy természeti oázis. Ez nem egy múzeum. Ez nem Pompeji. Ez egy város, ahol küzdenünk kell azért, hogy a házakat családok lakják, hogy a boltok újranyissanak. Ez állítaná meg ezt a vad turizmust” – jelentette ki.

Velence régóta küzd a tömegturizmus jelentette nyomással, tavaly 4,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a látogatók a város hoteleiben, ami még mindig 16 százalékkal kevesebb a koronavírus-járvány előtti csúcsoknál. Az érkezők többségét viszont azok teszik ki, akik nem alszanak a városban, csak napközben töltik ott az időt. Az ő számukat sokáig meg sem lehetett pontosan becsülni, de ennek a többszöröse.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG