Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiszabadult nepáli börtönéből a hírhedt francia sorozatgyilkos


Charles Sobhraj tárgyalása után elhagyja a katmandui kerületi bíróságot 2022. december 23-án
Charles Sobhraj tárgyalása után elhagyja a katmandui kerületi bíróságot 2022. december 23-án

Pénteken Nepálban kiszabadult a börtönből a francia sorozatgyilkos, Charles Sobhraj, miután letöltötte amerikai és kanadai hátizsákos utazók meggyilkolása miatt kiszabott büntetése zömét.

Sobhrajt a katmandui központi börtönből egy szigorúan őrzött rendőrségi konvoj vitte a bevándorlási hivatalba, ahol megvárja úti okmányai előkészítését.

Az ország legfelsőbb bírósága rossz egészségi állapota és jó magaviselete miatt rendelte el a Nepálban életfogytiglani börtönre ítélt Sobhraj szabadon engedését, illetve azért, mert büntetése nagy részét már letöltötte. Nepálban az életfogytiglani börtönbüntetés húsz évet jelent.

A végzésben az is szerepel, hogy 15 napon belül el kell hagynia az országot.

Sobhraj ügyvédje, Gopal Siwakoti Chitan azt mondta újságíróknak, hogy az úti okmányokat a bevándorlási osztálynak kell kérnie Franciaország nepáli nagykövetségétől, ami eltarthat egy ideig. Az irodák a karácsonyi ünnepek miatt hétvégén zárva tartanak.

A bírósági dokumentum szerint a férfi büntetésének több mint 75 százalékát már letöltötte, így szabadlábra helyezhető, és szívbeteg.

A francia férfi korábban elismerte, hogy több nyugati turistát is megölt – a feltételezések szerint legalább húszat – Afganisztánban, Indiában, Thaiföldön, Törökországban, Nepálban, Iránban és Hongkongban a hetvenes években. 2004-ben Nepálban ítélték el először, ekkor találta első ízben bűnösnek a bíróság.

Sobhrajt két évtizeden át Újdelhi szigorúan őrzött Tihar börtönében tartották fogva lopás gyanújával, de 1997-ben vádemelés nélkül hazatoloncolták Franciaországba. 2003 szeptemberében Katmanduban bukkant fel újra.

Beceneve, A kígyó (The Serpent) onnét ered, hogy mesteri szintre emelte a megtévesztés és a menekülés művészetét.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG