Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kitiltották a nőket az afganisztáni edzőtermekből


Afgán nők taekwondoedzésen Herat tartományban 2019. március 5-én
Afgán nők taekwondoedzésen Herat tartományban 2019. március 5-én

A tálibok eltiltják a nőket az edzőtermek használatától Afganisztánban – jelentette be csütörtökön egy kabuli tisztviselő. A vallási csoportnak ez a legújabb olyan rendelete, amellyel a nők jogait és szabadságait nyirbálja, amióta több mint egy éve hatalomra került.

A tálibok tavaly rohanták le az országot, és 2021 augusztusában vették át a hatalmat. Kezdeti ígéreteik ellenére kitiltották a lányokat a középiskolákból és a főiskolákról, eltiltották a nőket egy sor foglalkozástól, és elrendelték, hogy tetőtől talpig takarják el magukat ruhájukkal a nyilvános helyeken.

Az erények és bűnök minisztériumának szóvivője szerint a tilalmat azért vezették be, mert az emberek figyelmen kívül hagyták a nemek közötti elkülönítést, és a nők nem viselték a tőlük elvárt fejkendőt vagy hidzsábot. A nőket a parkokból is kitiltották.

Ez a tilalom az edzőtermektől eltiltással együtt a héten lépett életbe a minisztérium tálibok által kinevezett szóvivője, Mohammed Akef Mohadzser szerint.

A csoport az elmúlt 15 hónapban „minden tőle telhetőt megtett”, hogy elkerülje a parkok és edzőtermek bezárását, a hét külön napjait jelölték ki a férfiak és a nők számára, hogy érvényt szerezzenek a nemek közti szegregációnak – mondta.

„Sajnos azonban a rendeleteket nem tartották be, megszegték a szabályokat, ezért be kellett zárnunk a parkokat és a női edzőtermeket – mondta Mohadzser. – Az esetek többségében férfiakat és nőket is láttunk együtt a parkokban, és sajnos a hidzsáb viselését is megszegték. Ezért újabb döntést kellett hoznunk, és egyelőre elrendeltük, hogy minden parkot és edzőtermet zárjanak be a nők előtt.”

Tálib csapatok fogják ellenőrizni ezeket az intézményeket – mondta.

Külön könyvtárban tanulhatnak az afgán nők
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:00 0:00

Egy női személyi edző arról számolt be az Associated Pressnek, hogy a nők és a férfiak korábban sem edzettek együtt a kabuli edzőteremben, ahol dolgozik.

„A tálibok hazudnak – hangoztatta a megtorlástól félve nevének elhallgatását kérő nő. – Külön-külön edzettünk.”

Csütörtökön két férfi, azt állítva, hogy az Erény és Bűn Minisztériumától jöttek, bement az edzőtermébe, és az összes nőt távozásra szólította fel.

„A nők tiltakozni akartak az edzőtermek bezárása miatt, de a tálibok jöttek és letartóztatták őket – tette hozzá. – Most nem tudjuk, hogy egyáltalán élnek-e még, vagy meghaltak.”

A tálibok által kinevezett kabuli rendőrségi szóvivő, Hálid Zadran azt mondta, nincs információja edzőtermek bezárása ellen tiltakozó nőkről vagy letartóztatásokról.

Alison Davidian, az ENSZ nőügyekért felelős afganisztáni különleges képviselője elítélte a tilalmat. „Ez újabb példája annak, hogy a tálibok folyamatosan és módszeresen kiradírozzák a nőket a közéletből – mondta. – Felszólítjuk a tálibokat, hogy állítsák vissza a nők és lányok összes jogát és szabadságát.”

Úgy tűnik, hogy a keményvonalasok uralják a tálibok vezette adminisztrációt, amely nehezen birkózik meg a kormányzással, és továbbra is elszigetelt nemzetközi téren. A gazdasági visszaesés több millió afgánt sodort szegénységbe és éhezésbe, miután a külföldi segélyek áramlása lelassult.

Egy afgán nő kész az életét is feláldozni, hogy megvédje a nők jogait
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:57 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG