Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiutasították egymás diplomatáit a csehek és az oroszok


A vrběticei robbantás helyszínén készült, 2014-es fotó
A vrběticei robbantás helyszínén készült, 2014-es fotó

Több tucat orosz diplomata távozott Csehországból, miután május 31-én lejár a határidő, amit a cseh kormány adott Oroszországnak a nagykövetség létszámának csökkentésére. A két ország között az áprilisban kirobbant kémbotrány óta viharos a kapcsolat, mindkét oldal leépíti külképviseletét.

A TASS orosz állami hírügynökség jelentése szerint hétvégén a prágai orosz nagykövetség 54 dolgozója repülőgéppel elhagyta Csehországot. Hétfőn nap végéig összesen 63 diplomata távozik az országból, miután Moszkva és Prága megyezett, hogy azonos méretűre csökkentik külképviseleteiket.

Ukrajnának szánt lőszert robbantottak fel

A két ország történelmében még egyszer sem volt példa arra, hogy ennyi diplomatát kiutasítsanak. A mostani helyzethez vezető vita még áprilisban kezdődött, és egy 2014-ben történt robbantásra vezethető vissza. Akkor ismeretlenek felrobbantottak egy lőszerraktárat Vrbětice faluban, megölve két cseh állampolgárt. Idén, mintegy hét évnyi nyomozás után a hatóságok a GRU-hoz, az orosz katonai hírszerzéshez kötötték az akciót, ami valószínűleg azért választotta célpontul a raktárt, mert itt tároltak Ukrajnának szánt lőszereket is.

A brit Bellingcat oknyomozó lap cikke szerint a robbantást két GRU-ügynök, Alekszander Miskin és Anatolij Csepiga hajtották végre. Ők már korábban is ismertté váltak külföldön elkövetett akciókkal, a brit hatóságok őket gyanúsítják a Nagy-Britanniában élő disszidens GRU-ügynök, Szergej Szkripal elleni mérgezéses merényletkísérlettel. Az orosz külügy tagadta, hogy akár ehhez a támadáshoz, akár a 2014-es robbantáshoz köze lenne orosz szerveknek.

Nem baráti államok

A csehországi nyomozás eredményére válaszul, április 17-én a cseh kormány kiutasított 18 orosz diplomatát. Azt gyanítják róluk, hogy hírszerző tevékenységet is végeznek. Válaszul Moszkva kiutasította Csehország nagykövetségének 20 dolgozóját.

Április 22-én végül a két fél megállapodást kötött, hogy a moszkvai cseh és a prágai orosz követségnek ugyanannyi dolgozója lehet: összesen 7 diplomata és 25 fős személyzet (sofőrök, tolmácsok, technikai alkalmazottak).

Az orosz missziónak így 63 dolgozót kell visszahívnia, ezzel egyidőben a moszkvai cseh nagykövetségnél is leépítés lesz, 79 alkalmazott utazik vissza Csehországba. A kétoldalú kapcsolatok elhidegülése jeléül május 14-én Oroszország hivatalosan is felvette Csehországot a „nem baráti” államok listájára, az Egyesült Államokkal együtt. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok nem vehet fel orosz állampolgárokat a külképviseletein, a cseh nagykövetség pedig legfeljebb 19 helyi dolgozót alkalmazhat.

A május 14-i gesztust az Európai Unió és a cseh külügy is elítélte, utóbbiak szerint a lépés sérti az 1961-es, külképviseletek védelméről szóló bécsi egyezményt.

XS
SM
MD
LG