Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kivezeti a kormány az árstopot, változik a babaváró hitel és a csok


Tájékoztató tábla az élelmiszerárstopról a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén
Tájékoztató tábla az élelmiszerárstopról a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén

A kormány szerint augusztustól meredeken csökken az infláció mértéke, akár december előtt egy számjegyűre mérséklődhet, ezért 2023. augusztus 1-jéig hosszabbítják meg az élelmiszerárstopot, utána megszüntetik – mondta a héten már második Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Változik a babaváró és a csok

Kitolódott a gyermekvállalás időpontja, a kormány ösztönözni szeretné, hogy minél korábban vállaljanak gyermeket a nők. Ennek támogatására tízről 11 millióra növelik a babaváró hitel összegét, viszont 2024-től csak a harminc év alatti párok vehetik fel. Lesz ugyanakkor egy átmeneti időszak, 2025. január 1-jéig még jogosultak a babaváró hitelre a negyven év alatti nők is, de igazolniuk kell a várandósságot.

A csok igénybevétele jelentősen visszaesett, ez az otthonteremtési támogatás a kormány szerint mára inkább csak a kistelepüléseken működik, ahol a csokhitel és az önerő elegendő az ingatlan megvásárlására. A nagyvárosokban ez a támogatás ebben a formájában az árak miatt nem működik, általában más bankhitellel kell kiegészíteni. Ezért a kormány ötven százalékkal megemeli a falusi csok keretösszegét. Új családi ház építése vagy vásárlása esetén

  • egy gyermek után a jelenlegi hatszázezer forintról egymillió forintra;
  • két gyermek után 2,6 millió forintról négymillió forintra;
  • három gyermek után tízmillió forintról 15 millió forintra.

A meglévő lakás korszerűsítésénél is megmarad és emelkedik a falusi csok keretösszege.

A városokban a csokot nem lehet többé igénybe venni, az ötezer fő feletti településeken élők számára új otthonteremtési támogatási formát kell kidolgoznia a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztériumnak.

Kivezeti a kormány az árstopot

A kormány szerint az árstop hatékony volt az infláció elleni küzdelemben. A jegybank és más gazdasági szakértők jelenlegi előrejelzése szerint augusztusra 15 százalékosra csökkenhet a pénzromlás, és a mérséklődés egész évben folytatódni fog, a kormány szerint reális, hogy december előtt megvalósulhat az egy számjegyű infláció – mondta Gulyás Gergely.

A kormány ezért úgy döntött, hogy 2023. augusztus 1-jéig hosszabbítja meg az élelmiszerárstopot, utána megszünteti. A kabinet szerint a további intézkedések hatékonyak lesznek, így

  • a július elsejétől működő árfigyelő rendszer,
  • a kötelező akciózás,
  • a SZÉP-kártya kiterjesztése hidegélelem vásárlására.

A kötelező akciózás mértékét tízről tizenöt százalékra emelik a beszerzési árhoz képest, és kiterjesztik azokra a termékekre is, amelyek eddig az árstop hatálya alá tartoztak.

Horvátországban lezuhant honvédségi helikopter

A magyar honvédség a saját halottjának tekinti az elhunyt magyar katonákat, gondoskodik temetésükről és családjukról.

Hárman voltak a Zadar mellett lezuhant gépen, két katona holtesttét azonnal megtalálták, a harmadikat eltűntként keresték, de szerdán az ő maradványai is meglettek. Az elhunytak nevét, rendfokozatát a honvédség hozza nyilvánosságra, amikor jónak látja. Magyar–horvát szakértői csoport vizsgálja a szerencsétlenség okát.

Budapesti Lakógyűlés, Lánchíd

Senki nem állhat a törvények felett, még a Fővárosi Közgyűlésnek is be kell tartania – reagált Karácsony Gergely minapi tájékoztatójára Gulyás Gergely, aki látványos kudarcnak tartja, hogy 136 ezer ember válaszolt az első budapesti online lakógyűlés négy kérdésére. Szerinte az online kitöltés kevésbé ellenőrizhető, a kormány a nemzeti konzultációkon „kiegyensúlyozott, pártatlan kérdéseket” tett fel ahhoz képest, amit a főváros megengedett magának.

Arra, hogy kifizeti-e a kormány a fővárosnak a még Tarlós István főpolgármestersége idején kormányhatározatban vállalt hatmilliárd forintot azok után, hogy a Lánchídon nem lesz autóforgalom, Gulyás Gergely azt mondta, a kormány betartja a kormányhatározatot, és fizet, ha a főváros is betartja.

Kárpátaljai hadifoglyok: nem volt kötelezettség az egyeztetésre Ukrajnával

Gulyás Gergely szerint nem volt olyan kötelezettsége a magyar kormánynak, hogy Ukrajnával is egyeztessen a kárpátaljai ukrán hadifoglyok kiszabadulása ügyében, de utólag adtak tájékoztatást Kijevnek.

Mint mondta, az ukránoknak is jó, hogy kiszabadultak a hadifoglyok, szomorúnak tartja, ahogy Ukrajna hozzááll a ügyhöz.

Szerinte a humanitárius akció sikerességét veszélyeztette volna, ha még azelőtt értesítik Ukrajnát, hogy Magyarországra érkeznek a katonák. Amint megtörtént, világos írásbeli tájékoztatást adtak.

A katonákat már nem hadifogolyként vették át, szabad emberként érkeztek Magyarországra, és azóta is szabadon közlekedhetnek, bárhova mehetnek.

Státusztörvény: lesznek korlátai az átirányításnak

Gulyás Gergely egyetért Balog Zoltán volt fideszes miniszter levelével, hogy jelentős béremelésre van szükség a tanárok elvándorlásának megakadályozásához. Mint mondta, ő is szeretne tízszázalékosnál nagyobb béremelést a pedagógusoknak, de azt szerinte a magyar baloldali politikusok akadályozzák Brüsszelben.

A státusztörvényben még lehetnek változások a pedagógusok átirányítására vonatkozóan, az utazás és az elrendelt időszak hosszát is szabályozni fogják. Hangsúlyozta, ez rendkívüli helyzetekre vonatkozik, nem cél a pedagógusok átirányítása másik iskolába.

Napokon belül nyilvános lehet a nemzetbiztonsági jelentés a külföldi pártfinanszírozásról

Napokon vagy heteken belül nyilvános lesz a külföldi pártfinanszírozásról szóló nemzetbiztonsági jelentés – mondta Gulyás Gergely –, a Nemzetbiztonsági Bizottság ellenzéki elnökének kell ezt kezdeményeznie – tette hozzá. Ő már olvasta a jelentést, amelyből szerinte kiderül, ki és mennyi pénzt fogadott el, köztük lesznek olyan nevek, amelyek eddig nem kerültek nyilvánosságra.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG