Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a klímatörvény miatt


A tájékoztatási határértéket meghaladó füstköd Debrecenben 2019. február 21-én
A tájékoztatási határértéket meghaladó füstköd Debrecenben 2019. február 21-én

Az ellenzék által benyújtott, de a kormánytöbbség által erősen módosított klímatörvény utólagos normakontrollját kérik ellenzéki pártok az Alkotmánybíróságtól.

A LMP kezdeményezésére az Alkotmánybíróságtól kérik a jelenlegi klímatörvény megsemmisítését az ellenzéki pártok, írja a 444.hu. Bár a tavaly elfogadott törvényt a Párbeszéd nyújtotta be, a kormánytöbbség jelentősen módosította.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerint a kormánypárti képviselők „kiherélték” a törvényt.

„A változtatás lényege ugyanis az, hogy a kormánynak semmilyen komoly feladatot, célkitűzést nem kell vállalnia az éghajlatváltozás megfékezése érdekében” – mondta Schmuck Erzsébet még a módosítások után.

Az ellenzéki pártok kifogásolták például, hogy a jelenlegi szabályozás szerint „Magyarország az üvegházhatású gázok kibocsátását legalább negyven százalékkal csökkenti 2030-ig az 1990. évhez képest”, noha szerintük az ENSZ tudományos jelentésének megfelelő pályához 2030-ig legalább 65 százalékos kibocsátáscsökkentésre van szükség.

Tordai Bence szerint a fideszes többség az eredeti tervben szereplő négy klímacélból hármat kidobott, és a tizennégy területből, amelyre cselekvési tervet kellene kidolgozni, tízet szintén inkább kihagyott.

A beadványt 49 országgyűlési képviselő írta alá, támogatja a Párbeszéd, az LMP, a Momentum, a Jobbik, a DK és az MSZP is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG