Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ-főtitkár: katasztrófa felé tartunk


António Guterres arra figyelmeztetett, hogy a világ “katasztrofális “ úton van egy 2,7 C fokos felmelegedés felé. Az eredeti klímacél 1,5 C volt, ám egy friss jelentés ennek közel a dupláját jósolja.

A globális kibocsátás visszafogásának kudarca “katasztrofális” útra tereli a Földet – figyelmeztetett az ENSZ főtitkára szeptember 17-én, nem sokkal a klímatalálkozó előtt.

Az ENSZ 191 ország kibocsátását elemző jelentése szerint szinte biztosan elérhetetlen a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5 C fokos felmelegedés az ipari forradalom előtti időszakhoz képest.

Ehelyett minden jel arra mutat, hogy “a Föld egy 2,7 C fokos, katasztrofális felmelegedés felé tart” – fogalmazott Antoni Guterres közleménye.

A világszervezet közgyűlésének 76. ülésszaka kedden nyílt meg New Yorkban. Megnyitójában akkor a főtitkár a koronavírusra és a klímaváltozásra utalva azt mondta, “komoly kihívások és megosztottság közepette gyűltünk össze".

“Véget kell vetni a saját bolygónkkal szemben folytatott harccal. Fel kell hagyni azzal a háborúval is, amelyet egymással szemben vívunk. Ideje, hogy az emberiség közös ellensége, a járvány elleni küzdelemre összpontosítsunk" - hangsúlyozta az ENSZ főtitkára.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
Az AFP és az MTI híre alapján
XS
SM
MD
LG