Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Klubrádió-ügy: komolyabb sajtószabadság-garanciákat ígér az EU


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálja, hogy a magyar médiahatóság nem hosszabbította meg az ellenzéki médiumok közé sorolható Klubrádió frekvenciaengedélyét. A rádió elnöke szerint a Médiatanács pártpolitikai döntést hozott, alaptalanul hivatkozik szabálytalanságokra és bírságokra.

A Klubrádió kétségessé vált jövőjével Brüsszelben is foglalkoznak. A diplomáciában megszokottnál konkrétabban üzent a magyar kormánynak az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovics. A Washington Post szerint Mijatovics úgy fogalmazott, hogy a média sokszínűségét fenn kell tartani a demokráciákban. Az amerikai lap szerzője szerint a Klubrádió ügye befolyásolhatja a jelenleg is folyó EU-s jogállami eljárást, amellyel többek között a sajtószabadság helyzetét is vizsgálják.

Nem az első alkalom

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa pénteken közölte, hogy nem újítják meg a Klubrádió most lejáró frekvenciahasználati jogosultságát. Állításuk szerint a rádió az elmúlt időszakban többször megsértette a médiatörvényt, emiatt úgy döntöttek, hogy a médium 2021. február 14-én lejáró műsorszolgáltatási jogosultságát nem hosszabbítják, hanem pályázatot írnak ki a Budapest FM 92,9 MHz-es frekvenciára.

Ezen elvileg ismét indulhat a Klubrádió, csakhogy a döntésben illetékes médiahatóságba tavaly kizárólag a Fidesz által támogatott tagok kerültek be, akik nem valószínű, hogy támogatják majd az ellenzéki hangvételű rádió további működését.

Nem ez az első alkalom, hogy az NMHH megpróbálja beszüntetni a Klubrádió működését, amit csak hosszas pereskedéssel sikerült kivédeni. Bár közösségi rádiós frekvenciát, amelynek használatáért nem kell sugárzási díjat fizetni, 2010-ben még nekik ítélte az NMHH elődje, az Országos Rádió és Televíziótestület, ezt a döntést egy év múlva megtámadta a Fidesz-kormány alatt felállított új médiahatóság arra hivatkozva, hogy a rádió másik frekvencián szól, és arról a jogosultságáról nem mondott le. A hosszú persorozatból végül a rádió került ki győztesen, így 2013-ban a 92,9-es közösségi frekvencián folytatták az adást, és az NMHH korábbi álláspontjához képest nem kellett a műsorstruktúrájukon sem változtatni.

Komolyabb garanciákat ígérnek

A Klubrádió a mostani döntést közleményében úgy kommentálta: „a Médiatanács nevű egypárti politikai szervezet úgy határozott, hogy ismét kísérletet tesz Magyarország utolsó jelentős kormánykritikus és független rádiójának elnémítására. Ehhez a frekvencia szerződés jogszerű meghosszabbításának a jogszerűtlen elutasítását választották eszközként. Hivatkozásuk a sorozatos törvénysértésre nem állja meg a helyét, hiszen a Klubrádió 19 éves működése során sohasem bírságolták meg számottevő összeggel. A rádió és a hatóság kapcsolatára inkább a Médiatanács sokszoros törvénysértése a jellemző, amit jogerős bírósági ítéletek sorozata támaszt alá.”

Arató András, a Klubrádió elnöke a 444-nek szintén azt mondta, a Médiatanács „sorozatos törvényszegésekről” szóló állítása nem állja meg a helyét, hiszen a rádióra sosem szabtak ki számottevő bírságot.

Mondhatták volna inkább azt, hogy nem szeretik a Klubrádiót.
Arató András, a Klubrádió elnöke

A Klubrádió helyzetére a napokban több újságíró is felhívta az Európai Bizottság figyelmét, de az uniós szerv egyelőre arra nem adott ígéretet, hogy lépéseket tennének a Klubrádió elhallgattatása ellen, például, hogy egy rendkívüli intézkedéssel hatályon kívül helyeznék a médiahatóság döntését még azelőtt, hogy a rádió elvesztené a sugárzásra való jogát.

„Nem szoktunk egyes eseteket kommentálni” – mondta az Euronews brüsszeli tudósítójának a Klubrádióról szóló kérdésére Christian Wigand az Európai Bizottság igazságügyi, egyenlőségi és jogállamisági kérdésekért felelős szóvivője. Hozzátette viszont, hogy a média sokszínűségéről szóló uniós direktíva még ebben a hónapban életbe lép, és komoly biztosítékokat tartalmaz majd. Elmondta azt is, hogy a bizottság álláspontja a magyar média helyzetéről világos, többször fejezték ki aggodalmukat a magyarországi sajtószabadság miatt.

XS
SM
MD
LG