Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átrendezte a költségvetést a kormány


Áder János , Orbán Viktor, Pintér Sándor és Varga Mihály államtitkári kinevezések átadásán az Országházban 2018. május 22-én
Áder János , Orbán Viktor, Pintér Sándor és Varga Mihály államtitkári kinevezések átadásán az Országházban 2018. május 22-én

Százmilliárdnál is több pénzt mozgatott át a kormány néhány kormányhatározattal hétfő este. A legtöbbet a Pénzügyminisztérium kapta tőkeemelésre, de például újabb négymilliárdot kapott terrorellenes intézkedésekre a belügy is.

Nagyobb összegeket csoportosított át a magyar kormány a Magyar Közlönyből kiderülő információk alapján. A hétfő este megjelent kormányhatározat alapján 127 milliárd forintot átcsoportosítanak a gazdaság újraindítására kijelölt alapból. Más kisebb átcsoportosításokkal együtt így kiderült, hogy:

  • kereken százmilliárd forintot kap a Pénzügyminisztérium, hogy nem megnevezett tőkeemeléseket hajtson végre.
  • Nyolcmilliárdot kapnak működési költségekre a „nem állami felsőoktatás” és a „felsőoktatás speciális feladatai” címszó alatt működő intézmények.
  • Nagyjából kétmilliárdot kapnak a börtönök, pontosabban a hazai büntetés-végrehajtás.
  • Hatmilliárd megy közgyűjteményekhez és más kulturális intézményekhez, jórészt bérekre, működési kiadásokra.
  • Nyolcmilliárdot kap a Digitális Kormányzati Ügynökség, hogy nem megnevezett beruházásokra költse el.
  • Külön négymilliárd forint jut még „terrorellenes intézkedésekre” a belügynél.

A mostani átcsoportosítás a határozat szerint emellett nem jelenti azt, hogy visszavennének a gazdaság újraindítására felcímkézett programokból. Jó eséllyel az csak később derül ki, hogy ezt a hiányzó 127 milliárd forintot honnan szerzi majd meg az állam.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG