Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kondipark negyvenmillióért a kecskeméti Széchenyivárosban


Légy erős! (Be strong!)
Légy erős! (Be strong!)

Egy kecskeméti negyvenmilliós fejlesztés kihozható tizenegy és fél millióból is – fedezte fel a helyi független híroldal. Ezt a cikket a Szabad Európa új kezdeményezése, a Szabad oldal sorozat első darabjaként közöljük, együttműködésben a kecsup.hu-val. A Szabad oldal sorozatban az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy saját olvasóikon túl a szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

Pályázatokkal támogatja a kormányzat a szabadtéri fitneszeszközök létesítését, így került sor tavaly júliusban a széchenyivárosi Forradalom utcában egy sportpark kialakítására. A beruházó a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK Zrt.), a Bestrong márkájú eszközök pedig a debreceni KATKER 2005 Kft.-től érkeztek. A negyvenmillió forintos fejlesztés a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretein belül valósult meg.

Mivel erősen túlárazottnak tűnik a kondipark negyvenmilliós ára, ezért beszereztük a kivitelező árajánlatát egy ugyanolyan eszközökkel felszerelt kondipark megépítésére. Ez alapján a Bestrong 11.425.024 forintért vállalta a sportpark létrehozását.

Az árajánlat tartalmazza az alépítmény és felépítmény telepítési költségeit, így a termőföld leszedése, terítése, elszállítása, tükörkészítés, szegélykészítés, tömörítés, lyukfúrás, zsaluzás, betonalap-készítés és ágyazat készítése munkafolyamatait. A felépítmény kiépítése során a kivitelező a kondieszközök beállítását, a kiegyenlítő réteg készítését, ütéscsillapító gumilapburkolat lerakását, a tereprendezést vállalta a tanúsítószervezet általi minősítés megszerzésén felül, és a kiszállási díjat is felszámolta.

A Bestrong árajánlata az alépítmény és felépítmény telepítési költségeire 4.871.008 forint, a kondieszközök árára 3.925.200 forint, szállítási költségre 192.000 forint összeget számolt, nettóban ez 8.988.208 forint, plusz 2.426.816 forint áfa, összesen 11.415.024 forint.

Mivel a negyven- és a tizenegymillió között jelentős különbség van, ezért megkérdeztük az önkormányzattól, hogy pontosan milyen árajánlatot kaptak a Bestrongtól, mire használták fel a negyvenmillió forintot, és véleményük szerint mi lehet a két összeg közötti differencia oka. Az önkormányzat a megadott időig nem válaszolt, amint megérkezik, megosztjuk olvasóinkkal.

Figyelmet érdemlő vállalkozás

A Bestrong gyártója egyébként figyelmet érdemlő vállalkozás, mivel a KATKER 2005 Kft.-nek 2021-ben a belföldi értékesítési nettó árbevétele 4,3 milliárd forint volt, míg az exportértékesítésből 96 milliós bevétele származott, és 1,1 milliárd forint adózott eredményt ért el. A cég sikeresen vett részt a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. pályázatán, egymilliárd forintos támogatást nyert „külföldi piacra jutás támogatása” címén.

Ami még érdekesebbé teszi ezt a hatalmas támogatást, az az, hogy a HEPA 2020. július 21. napján tette közzé a Külpiaci Növekedési Támogatás elnevezésű pályázat kiírását, ezt követően pedig rögtön – három nappal később, 2020. július 24. napján – megalakították a BESTRONG USA, INC. nevű céget Floridában. A kormány azért indította el a Külpiaci Támogatási Növekedési Programot, hogy a magyar vállalkozások külföldi beruházásait támogassák. 2021-ben tízmilliárd forint állt rendelkezésre, viszont idén májusban felfüggesztették a programot, olvasható a HEPA oldalán.

A KATKER 2005 Kft. egyébként GINOP-os pályázatokon is szépen szerepelt, több száz millió forintos támogatásban részesült. A cég a Debreceni VSC labdarúgócsapatát is támogatja, a 2021–2022-es szezonban mezszponzorként százmilliós összeggel. A DVSC labdarúgócsapatát működtető DVSC Futball Zrt.-nek 2021-ben 1,1 milliárdos nettó árbevétele származott a belföldi értékesítésből, míg bérköltségre (vagyis a stáb és a játékosok fizetésére) ennél többet, 1,5 milliárd forintot fordított, összességében pedig 318 millió forintos veszteséggel zárt.

  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG