Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Miért lehet Magyarországon választásokat nyerni nyilvános kormányfői vita nélkül? – kampányelemzőnk válaszol


Miért lehet Magyarországon választásokat nyerni nyilvános kormányfői vita nélkül? – kampányelemzőnk válaszol
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:32:41 0:00

Két vállra fektette a disznót a kormányfő, az ippont mégis az infláció kapta. Az ellenzék népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtése akkor is siker, ha a referendum már csak a választások után lehet. Az elmúlt két hét politikájának elemzése Ruff Bálint kommunikációs és kampányszakértővel.

Nem tartja öngólnak az ellenzéki népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtését elemzőnk, aki szerint inkább elismerést érdemel, hogy hidegben, az ünnepek között és a nehezen megfogható témákban sikerült összegyűjteni a kellő számú aláírást. Az pedig várható volt, hogy szinte esélytelen lesz úgy leadni az íveket, hogy a jogszabályokban előírt határidőket betartva meg lehessen tartani az ellenzéki referendumot az április 3-ai választással és kormányzati népszavazással egy időben.

Az aláírásgyűjtési akció lezárásakor jól mutatta az ellenzéki összefogás egységét a hat párt, és Ruff Bálint szerint mostanra sikerült összehangolni a különböző érdekeket az ellenzéki előválasztás erőviszonyainak váratlan átalakulása után, és úgy tűnik, nyugvópontra jutott a köztük lévő vita.

Egy politikai pajzsra van szüksége Orbán Viktornak, hogy megvédje az infláció és az orosz-ukrán feszültség politikai behatásaitól – értékeli az elemző a néhány alapvető élelmiszer árának befagyasztásáról hozott döntést vagy a kormányfő disznóvágásos közösségi posztjait. Ráadásul ez utóbbi akciónak a helyszín-választása is érdekes: a billegőnek számító körzetek lakóinak 38-40 százaléka él ötezer fő alatti településeken, tehát falvakban vagy tanyákon. Nekik ismerős helyzet a disznóvágás az év elején, és a miniszterelnök is egy ilyen faluban és körzetben bizonyította, hogy megállja a helyét ebben a feladatban.

Az már más kérdés, hogy egy 60 ezer forintos gumicsizmában érkezett, vagy hogy vendéglátója, a közösségi posztokban meg sem szólaló fideszes képviselőjelölt inkább egy koktélpartihoz öltözött, semmint a sáros udvarhoz – mondja Ruff Bálint.

A hatósági árak bevezetése sem a középosztálynak szól: lehet bírálni az olcsósított élelmiszerek körét, de ez megint elitista gondolkodás – figyelmeztet elemzőnk. Ezek az élelmiszerek vidéken, a billegő körzetek lakóinál számítanak. Egy ilyen intézkedés két reakcióra ad lehetőséget ellenzéki részről: az egyik a gazdasági helyzet firtatása, és ők ezzel éltek. A másik az árstophoz hasonló populista megközelítés lett volna, szóvá tenni, hogy miért nincs még több termék a listán.

Az újkori magyar demokrácia eddigi 30 éve alatt nem vált olyan hagyománnyá a választások előtti vita, amelynek elmaradása felháborodást okozna – magyarázza Ruff Bálint, hogyan lehet itthon választásokat nyerni a vezetők szócsatája nélkül. Politikai közhely, hogy a hatalomban lévőt a vita nem erősítheti, csak a kihívót. Elemzőnk szerint a kormányfőnek csak akkor érné meg vitába szállni, ha az ellenzéki miniszterelnök-jelölt lekörözné a felmérésekben. Ugyanakkor Márki-Zay Péter részéről jó lépés volt Orbán Viktort vitára hívni, de ő sem számíthatott a felkérés elfogadására.

„Nagyon úgy tűnik, mintha ez egy irányított ügy lenne” – mondja Ruff Bálint a volt igazságügyi államtitkár elleni nyomozásról. Arra emlékeztet az elemző, hogy tavaly április óta zajlanak a lehallgatások, a szálak apránként bomlanak szét, és legutóbb egy páncélszekrényben őrzött, kompromittáló felvételekhez vezettek. Ez a kiszámítottság felveti azt a feltételezést, hogy a kormánypárt többi ügyeiről kell elterelnie a figyelmet – fogalmaz.

Eltérő hatása lehet az ellenzéki összefogáson kívüli pártok listaállításának. Ruff Bálint szerint a Kutyapárt a városi értelmiségben találhat szavazókat, és a viccpártot be lehetett volna vonni az együttműködésbe, ha időben, még fél évvel ezelőtt erre nyitott a többi erő. Nagyobb kockázatot jelenthet azonban a Mi Hazánk Mozgalom, mivel egyrészt szélsőjobboldali jellegét ügyesen palástolva egy valós „politikai keresletre” ült rá a járvány- és oltástagadó kommunikációjával, másrészt olyan körzetekben nagyobb a támogatottsága, ahol szoros lehet a verseny a kormányoldal és az ellenzék között.

A podcastban megszólaltatott Ruff Bálint jogászként végzett, és már több sikeres választási kampányban dolgozott. A felvétel idején kommunikációs tanácsadó Botka László szegedi és Pikó András józsefvárosi polgármester mellett.

XS
SM
MD
LG