Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az egyetlen ügy a kampányban, amelyet nem a Fidesz irányít – elemzés


Az egyetlen ügy a kampányban, amelyet nem a Fidesz irányít – elemzés
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:24:00 0:00

Altatott kampány, gyors reakciók: így lehetne összefoglalni az utóbbi napokat. Ruff Bálint kommunikációs és kampányszakértő szerint a kormányoldalra a visszafogott hangnem jellemző, közben pedig megdőlni látszik az az ellenzéki terv, hogy egyéni jelöltek párharca legyen az április választás.

Hiába a hivatalos kampány első napján hangzott el, mégis visszafogott hangnem jellemezte a kormányfő évértékelő beszédét, mondja elemzőnk, Ruff Bálint. Egyelőre várat magára a többek által megjósolt eldurvulás, és ez a kommunikációs és kampánytanácsadó szerint két álláspontra utalhat: vagy biztosak a felek a győzelmi esélyeikben, vagy kivárnak.

Az utóbbira utalhat, hogy bár az elemző szerint a Fidesz láthatóan altatja a kampányt, azért a legkisebb ellenzéki lelkesedésre okot adó, jelentősebb megmozdulásra rögtön választ ad a kormánypárt. Példaként az egyéni képviselőjelöltek egy nap alatt teljesített aláírásgyűjtését említette, a feladat példás megoldása feletti öröm csak addig tarthatott, amíg elő nem kerültek a Pest megyei 10-es körzet közös ellenzéki jelöltjének évekkel ezelőtti, vállalhatatlan hangnemben írt Facebook-kommentjei. Pedig ha vár az ügy elindításával a jobboldal, akkor talán már nem lett volna idő egy új jelöltet felépíteni a választókerületben, véli Ruff Bálint.

Az elmúlt napokban mondott beszédek közül Márki-Zay Péter országértékelője megfelelt egy programismertetésnek, de az elemzőnek úgy tűnt, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje elsősorban a „Fideszből kiábrándult”, elbizonytalanodott jobboldali szavazókat célozta, holott nincs egyetértés a baloldalon abban, hogy az ő táboruk mekkora lenne, és meggyőzhető-e. A rendezvényről még a DK-t képviselő Dobrev Klára beszéde maradt emlékezetes, fogalmaz Ruff Bálint, mivel az volt a másik jövővel foglalkozó, előre mutató felszólalás.

A friss megnyilatkozások között Gyurcsány Ferenc évértékelője azzal tűnt ki, hogy ő volt az egyedüli, aki a két részre szakadt társadalom, a szemben álló politikai oldalak egyesítését tűzte ki célul, amikor Pannónia és Hunnia összetartásáról beszélt. Könnyen mutathatja magát a „haza bölcsének” a DK elnöke, mivel neki semmi vesztenivalója nincs: szinte biztosan övé lesz a második legnagyobb frakció az új parlamentben, figyelmeztet kampányszakértőnk.

Újabb magas labdát kapott az ellenzék a jegybank elnökének fiáról szóló hírekkel: Hadházy Ákos szerint Matolcsy Ádám a Nemzeti Bank által megvett és felújított budai villában lakik vagy lakott. Elemzőnk azt mondja, ennél egyszerűbb és közérthetőbb példát nehezen találnának a kihívók, hogy bemutassák a Fidesz világának valódi arcát, a kormánypárt felfogását a közvagyonról.

Novák Katalinnál karakteresebb, erősebb államfő-jelöltre számíthatott az ellenzék a jobboldal részéről, Ruff Bálint szerint ez magyarázza, hogy miért adták fel korábbi álláspontjukat a saját jelölés kihagyásáról. Részvételükkel mégis legitimálják a folyamatot, és kétes hasznot hoz a felmerült nevek közötti huzavona is. A vita a demokrácia természetes része, mondja az elemző, de a szavazáskor kapott 15 perces felszólalási lehetőségért cserébe a közvélemény ismét széthúzást lát az összefogó ellenzék helyett.

Végtelenül cinikus és nagyon gonosz provokáció, így értékeli Ruff Bálint az Iványi Gáborral szembeni NAV vizsgálat legutóbbi intézkedéseit. Szerinte nem a lelkész felmerült államfői jelölése áll a háttérben, hanem az a kampánytechnikai lépés, amely eltereli a figyelmet az élessé váló ukrán-orosz konfliktusról és a békemissziójával kudarcot valló Orbán Viktorról. Hasonló volt a helyzet nyolc éve is, akkor a budapesti Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű volt a közbeszédet tematizáló kormánypárti felvetés heteken át, emlékeztet az elemző.

Ez az egyetlen ügy a kampányban, amit nem a Fidesz irányít, mondja Ruff Bálint a pedagógusok sztrájkjáról és polgári engedetlenségi mozgalmáról. Szerinte ez egyben a legkockázatosabb fejlemény is, hiszen olyan emberek állhatnak össze a közös ügyért, akiknek a diákokon és a családokon keresztül komoly befolyása van. Ugyanúgy kicsúszhat a kontroll alól ez az ügy, mint az az ellenzéki terv, hogy párharc legyen az egyéni jelöltek között a 2022-es választás. Az országos listát állító pártok számát látva az a valószínűbb, hogy a legtöbb választókerületben a kormánypárti jelöltnek nem egy ellenzéki kihívója lesz, hanem a közös ellenzéki induló mellett még két-három név lesz a szavazólapon.

A podcastban megszólaltatott Ruff Bálint jogászként végzett, és már több sikeres választási kampányban dolgozott. A felvétel idején kommunikációs tanácsadó Botka László szegedi és Pikó András józsefvárosi polgármester mellett.
XS
SM
MD
LG