Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán három háborúja – Kampányelemzés Ukrajna orosz lerohanása után


Orbán három háborúja – Kampányelemzés Ukrajna orosz lerohanása után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:19:15 0:00

Az orosz invázió órák alatt változtatta meg a világpolitikát és a magyar választási kampányt is. Konstruktív bizalmatlanság című podcastsorozatunk rendkívüli epizódjában a végleges egyéni jelölti névsorról és a pártlistákról is kérdeztük Ruff Bálint kommunikációs és kampányszakértőt.

Mintha a populista politikusok munkafüzetét követné a magyar kormányfő az orosz invázió után kialakult helyzetben szemérmetlenül végrehajtott 180 fokos fordulataival – mondja elemzőnk. Amint agresszor lesz egyik, a keleti nyitással célzott szövetségese, rögtön kompetens és nyugodt vezető képét mutatja a béke oldalára állva. A keleti partnerek érdekeit támogató európai politikáját feladva egy éjszaka alatt lesz az EU és a NATO döntéseinek feltétlen támogatója, a migránsellenes retorikát pedig határszemlék és menekülteket befogadó kormányrendeletek váltják fel.

Három háborút vív most egyszerre az ellenzékkel a kormányfő, véli Ruff Bálint. A választásokig hátra lévő időben kell eldőlnie, hogy ki áll a Kelet és ki a Nyugat oldalán, ki a béke és ki a háború embere, valamint hogy ki a kompetens és ki az alkalmatlan a helyzet kezelésében. Amikor az ország szomszédságában harcolnak, az emiatt itthon érzett szorongás pártállástól függetlenül tereli össze az embereket, azaz megadhatja azt a kritikus tömeget, amelytől mindig is a legjobban rettegett a kormányoldal, és amelynek az elkerüléséért bármit megadott.

Ez lehetőséget ad az ellenzéknek is, ha visszafordítva az ellenük alkalmazott stratégiát, rá tudják sütni a kormányfőre a mini-Putyin-bélyeget, mondja a kampányszakértő. A helyzet azonban kockázatokat is rejt, hiszen ha túl sok szálat nyitnak az ügyben, elveszthetik a bizalmi kapcsolatot a választókkal.

Amilyen gyorsan témát váltott a miniszterelnök, annyira tétovázónak tűnik a holdudvara, de nem szabad ennek bedőlni, figyelmeztet Ruff Bálint. Az a taktika sem kizárt a kormányoldalról, hogy Orbán Viktor azt mondja, amit a Nyugat akar hallani, míg a kormányoldali hangadók részben vagy egészben az orosz propagandát követve keltenek zavart álhírekkel, összeesküvés-elméletekkel. A kormánypárt előtt egyetlen cél lebeg: a következő pár hetet nem megnyerni kell, hanem nullára kihozni, mert nekik az is elég a győzelemhez, mondja Ruff Bálint.

Sem az egyéni képviselőjelöltek névsora, sem a pártlisták alakulása nem hozott nagy meglepetést, értékelte kampányszakértőnk a határidők lejártával kialakult helyzetet. Várható volt Gődény és Gattyán mozgalmának listaállítása, ami az ellenzék esélyeit ronthatja. Ugyanígy nem volt kétséges a Mi Hazánk országos listaképessége sem, de ők inkább a Fideszre lehetnek veszélyesek. A Kutyapárt pedig fokmérőként szolgál: az ellenzéki pártok teljesítményétől függ majd, hány ellenzéki szavazót tud a viccpárt elvinni.

A podcastban megszólaltatott Ruff Bálint jogászként végzett, és már több sikeres választási kampányban dolgozott. A felvétel idején kommunikációs tanácsadó Botka László szegedi és Pikó András józsefvárosi polgármester mellett.
XS
SM
MD
LG