Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Tévednek, akik szerint Orbán igazából nem is akar választást nyerni” – kampányelemzés


„Tévednek, akik szerint Orbán igazából nem is akar választást nyerni” – kampányelemzés
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:32:27 0:00

Minden pontot teljesített egy képzeletbeli megfelelési listán a kormányfő az ukrajnai háború kitörése után, mondja elemzőnk, aki szerint a témában három szintű a jobboldal kommunikációja. Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó nem tartja hibának, hogy az ellenzék elengedi a népszavazás-ügyét.

Veszély és lehetőség is a háború - a kampány szempontjából, mondja elemzőnk. Ruff Bálint szerint a kormányfőnek azért lehetőség, mert az embereket a vezető felé tereli félelmük, szorongásuk. De veszély is, mert tizenkét év Putyin-barát politikáját nehezen lehet feledtetni. Orbán Viktor jó populista politikusként egy nap alatt 180 fokos fordulatot tett több kérdésben is, de még nem tudni, a nyugodt, kiegyensúlyozott vezető szerepe felírja-e a korábbi keleti szövetségkereső képét, főleg úgy, hogy az első napokban nem volt érdemben egységes és könnyen emészthető üzenet a témában ellenzéki oldalon.

A háború kitörésekor a kormányfőnek több pontot kellett kipipálnia egy képzeletbeli megfelelési listán, mondja elemzőnk. Vissza kellett találnia a nyugati szövetségesekhez (a Putyint támogató évtizede után), meg kellett mutatnia humánus oldalát (a migrációs hergelés fél évtizede után), meg kellett ismernie a választók valódi hangulatát (a közéleti témák évtizedes irányítása után).

Közben Orbán Viktor három háborúja is zajlik a kampányban, emlékeztet Ruff Bálint. Az első, hogy ki képviseli a keletet és ki a nyugatot, ebben a kérdésben rosszul áll a kormányfő megítélése, még saját táborában is. Ki a háború- és ki a békepárti, ebben a kérdésben javítani tudott Orbán Viktor. A harmadik háborúja a kompetencia és alkalmatlanság megítélése, ami a kampány szempontjából a legfontosabb csatatér. Ezen küzd most a kormányfő és Márki-Zay Péter, de nemcsak a médiajelenlét miatt eltérőek itt az esélyek, hanem az időfaktor is számít: egy hónap van már csak a választásig, és Orbán Viktornak ebben a harcban elég egy döntetlen.

Megszaporodtak a béke apostolai a háború kitörése után, az európai perifériára szorult vezetők közül hárman is láttak lehetőséget az irányváltásra. Boris Johnson brit miniszterelnök, Erdogan török államfő és a magyar kormányfő is rájött arra, hogy a megszállás elleni határozott fellépéssel javíthatják megítélésüket, feledtethetik a fenntartásokat velük szemben.

A háborúval kapcsolatos kormányoldali kommunikáció három szintű, foglalja össze elemzőnk. A kormányfő és felesége, valamint az igazságügyi miniszter „a nagy segítők” szerepét viszik, teljes összhangban a nemzetközi elvárásokkal. A külügyminiszter néha kibeszél a megkívánt kánonból, és például ő már utalgat magyar érdekekre a nyugati szankciókkal összefüggésben. A harmadik szinten, a kormányoldali médiában és a közösségi térben pedig terepet kap a kettős beszéd, amely tudatosan ad időt a saját szavazótábornak áthangolódni az eddigi putyini és keleti orientációról az új érdekekre.

Az ellenzék számára is hozott veszélyeket és lehetőségeket a háborús helyzet, mondja Ruff Bálint. Három válság is zajlik egy időben: egy külpolitikai, egy gazdasági és egy egészségügyi. Ezekben a témákban egy jól irányzott kifejezéssel, mondattal megmutathatják a kihívók a képességeiket. De nekik azzal is meg kell küzdeniük, hogy már nem hetekben vagy napokban, hanem órákban-percekben mérhető, mennyi ideig képes egy téma fenntartani az emberek érdeklődését.

Az egyszerű üzenetek szempontjából elemzőnk jó döntésnek tartja, hogy az ellenzéki oldal elengedni látszik a kormány által gyermekvédelminek torzított népszavazás témáját. Túl összetett a kérdés ahhoz, hogy röviden el lehessen magyarázni, ráadásul egy csapda is, hiszen a családról, gyerekekről nem könnyű úgy beszélni, hogy azt ne lehessen valahogy kiforgatni, mondja Ruff Bálint.

Szerinte tévednek azok, akik úgy gondolják, hogy Orbán Viktor a gazdasági válság vagy bármi más miatt ne akarna nyerni. A kormányfő csak megnyerendő csatákra fókuszál, és a választás utáni helyzetet is így szemléli, emlékeztet elemzőnk. Egy választási győzelem után Orbán Viktornak legitim felhatalmazása lesz, jó szövetséges képét tudja mutatni a nyugati közösségekben, bízhat az EU-s támogatások megérkezésében.

A kampány szempontjából érdekes lépés volt az elmúlt napokban, hogy a kormány feloldotta járványügyi korlátozások nagy részét, mondja Ruff Bálint. A döntésben szerepet játszhatott, hogy ezzel kifogja a Mi Hazánk vitorlájából a szelet, mivel a mozgalom jelöltjei főleg azokban a körzetekben jelenthetnek kockázatot, amelyek billegőnek számítanak, és így akár a választást vagy a győztes erő parlamenti többségének arányát is eldönthetik.

A podcastban megszólaltatott Ruff Bálint jogászként végzett, és már több sikeres választási kampányban dolgozott. A felvétel idején kommunikációs tanácsadó Botka László szegedi és Pikó András józsefvárosi polgármester mellett.
XS
SM
MD
LG