Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jobb a saját teljesítményben bízni, mint Az ördög ügyvédjében vagy Anonymusban – Kampányelemzés


Jobb a saját teljesítményben bízni, mint Az ördög ügyvédjében vagy Anonymusban – Kampányelemzés
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:30:38 0:00

Nagyon jó irány, hogy az ellenzék három mondatra szűkítette kampányüzenetét, de félő, hogy már nem lesz elég idő ennek sulykolására – mondja Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó. A választások előtti utolsó hetek a mozgósításról szólnak, fáradtan interjúzni vagy telefonálgatni nem tanácsos.

„Megúszós volt” – mondja elemzőnk a március 15-i kormányfői beszédről. Bár Orbán Viktor határozott stílusban magabiztos kijelentéseket tett, de a forró témákat kerülte. Ennek elfogadásához elég felidézni a négy évvel ezelőtti beszédeit, amikor a választások előtti egyik utolsó felszólalásában például szinte megfenyegette az ellenzéket.

A nemzeti ünnep Márki-Zay Péter számára az utolsó lehetősége volt, hogy nagy nyilvánosság előtt megmutassa a különbséget a NER és az ő világa között. Ruff Bálint szerint jól sikerült a rendezvény, és dicséretes, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt előre megírt szöveget adott elő. Bár a program lehetett volna rövidebb, kevesebb felszólalóval, és a vezérszónok is ostorozhatta volna jobban az Orbán által alkalmazott putyini modellt, hangsúlyozva a párhuzamot – folytatja az értékelést a kampánytanácsadó. Nem hiányolja, hogy Márki-Zay nem reagált az előtte elhangzott kormányfői beszédre, hiszen ilyen helyzetben minden szónak, mondatnak súlya és szerepe van, nincs szükség rögtönzésre.

Azt viszont már kritizálja, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kihasználta az állami tévé kínálta lehetőséget, hogy a programját ismertesse egy marginális időpontban. „Egyáltalán be kell menni?” – teszi fel a kérdést Ruff Bálint, aki szerint ezzel legitimálni az oly sokat szidott MTVA működését legalább annyira ellentmondásos, mint az államfőválasztásban úgy részt venni, ahogy az ellenzék tette. A személy kiválasztása körüli huzavona inkább elvett az ellenzéki oldal megítéléséből, mint hozott volna: ma már senki sem emlékszik, mit mondott a parlamentben az idős professzor a fiatal, lendületes családanyával szemben. Ha a választói csoportok szemével nézzük, a Fidesz táborának világképébe tökéletesen illeszkedik Novák Katalin személye, Róna Péter pedig nem tudott újabb tömegeket az ellenzék mellé állítani.

Ugyanezt az értelmetlenséget teszi szóvá elemzőnk a Jelennek adott Márki-Zay Péter-interjú kapcsán. Mivel a sajátjai már jól ismerik programját, érveit, kicsi az esély arra, hogy jelentős választói erőket tudjon befolyásolni, de annál nagyobb a veszély, hogy meggondolatlan mondatok hagyják el a száját. Ruff Bálint szerint ilyen volt, amikor egy háborús helyzetben a fáradtsággal magyarázta elszólásait, vagy azért vádolta félénkséggel Orbán Viktort, mert papírról olvassa fel a beszédeit.

Ez a kompetenciájáról alkotott képet ronthatja, holott a kormányzás képességének kérdése az egyik abból a háromból, amely eldöntheti a választást. A másik a Nyugat–Kelet-tengelyen való mozgás; ezen a Fidesz javítani igyekszik, amikor vezető külpolitikusa, Németh Zsolt hazaküldi Ukrajnából a „ruszkikat”, és hasonlókat fogalmaz meg az újdonsült államfő is. Igaz, mindkettejük esetében személyes okok is vannak: Németh választókat nyerhet saját körzetében, Novák pedig korábbi államtitkári, miniszteri idejéből származó orosz kapcsolataitól távolodhat el – véli az elemző.

A választási eredmény szempontjából meghatározó harmadik kérdés arról szól, hogy melyik miniszterelnök-jelölt áll inkább a béke vagy a háború oldalán. Ezen is látványosan dolgozik Orbán Viktor, helikopteres határszemléjéről készült videó hollywoodi filmre emlékeztet. „Akár Kálomista Gábor is rendezhette volna” – fogalmaz Ruff Bálint. Ezzel kellene szembeszállnia annak a lépésnek, hogy Márki-Zay Péter mentőautót adományoz Ukrajnának. Ez teljesen hibátlan kampányesemény… lett volna, ha aznap nem az a fő hír, hogy az ellenzéki politikus felhív egy kormányoldali Facebook-influenszert, és neki panaszkodik egy független híroldal munkájára – mondja kampányszakértőnk.

„Gyújtogatóra ne bízzuk a tűzoltást” – ez egyike annak a három mondatnak, amelyben kikristályosodni látszik az ellenzék kampányüzenete, és ez nagyon jó irány – értékelte elemzőnk, de aggasztja, hogy ezeknek az üzeneteknek a sulykolására a választásig hátralévő két hét elég lesz-e. Ilyenkor a kampány legfontosabb feladata a mozgósítás, azaz a választók meggyőzése személyesen, telefonon, Messengeren vagy az ajtajukon bekopogva. Ebben a szakaszban ez hozza a legtöbb eredményt, nem a csodavárás. A politikai szereplőknek jobban kell magukban és saját teljesítményükben bízniuk, semmint akár Az ördög ügyvédjétől, akár Anonymoustól remélni a tendenciákat megfordító politikai „atombombát”.

A podcastban megszólaltatott Ruff Bálint jogászként végzett, és már több sikeres választási kampányban dolgozott. A felvétel idején kommunikációs tanácsadó Botka László szegedi és Pikó András józsefvárosi polgármester mellett.
XS
SM
MD
LG