Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Élet-halál kérdés lett – az utolsó kampányelemzés


Élet-halál kérdés lett – az utolsó kampányelemzés
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:27:30 0:00

Kényszerházasság, ahol a szabályok kioltják a kapcsolat tüzét – ennek bizonyult az ellenzéki összefogás, mondja elemzőnk. Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadóval fél éve követjük az eseményeket. A záróbeszélgetés nem utólagos okoskodás, hanem az eddigi észrevételek megmérettetése.

Kényszerházasság, ahol a szabályok kioltják a kapcsolat tüzét – ennek bizonyult az ellenzéki összefogás, mondja elemzőnk. Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadóval fél éve követjük az eseményeket, a záró beszélgetés nem utólagos okoskodás, hanem az eddigi észrevételek megmérettetése.

Háború-béke, Kelet-Nyugat és a vezetői kompetencia kérdése: Orbán Viktor a kampány végére keretezni, egyesíteni tudta az elemzéseink során sokat emlegetett három kommunikációs csatateret azzal, hogy felemelte ezeket a kérdéseket az élet-halál szintjére, és elfoglalta az élet pozícióját – mondja elemzőnk. Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó szerint ezzel tudott újabb lökést adni kampányának a kormányfő, de nem ez magyarázza az esélyeket gyakorlatilag az utolsó percig félremérő közvélemény-kutatási eredményeket. Nem abból fakad az eltérés, hogy a háború kitörésével megforduló üzenetek hatása még nem csapódott le választói szinten, inkább a felmérést végző cégek szakértelmét és lojalitását lehet ezért okolni, véli az elemző.

Inkább kényszerházasságnak bizonyult az ellenzéki pártok összefogása, ahol a frigybe hozott szabályrendszerek, visszalépések, háttéralkuk és egyezségek kifogták az elszántságot, lelkesedést a pártok kampánymunkájából. Ez a választók összefogása volt, nem a pártoké, fogalmaz Ruff Bálint.

Az ellenzéki szavazatszámlálók Facebook-bejegyzéseiből úgy tűnik, mintha ők végezték volna el a vidék feltérképezésének feladatát, jócskán megkésve, pedig ezek az információk, adatok folyamatosan az ellenzék rendelkezésére álltak felmérések, tanulmányok formájában, mondja elemzőnk.

Ruff Bálint úgy látja, az ellenzéki összefogás megmarad, mert nem tudják elengedni egymás kezét. A parlament a DK és a Mi Hazánk, azaz Gyurcsány Ferenc és Toroczkai László összecsapásaitól lesz hangos. Van esély a Jobbik túlélésére, ha Jakab Péter vissza tud lépni a komoly, dühkitöréstől mentes szerepbe. Elemzőnk szerint ez a párt meg tud szólítani olyan vidéki szavazókat, akiket a DK vagy a Momentum különböző okokból nem ér el. Hozzáteszi, a Momentumnak is létkérdés, hogy újra tudja-e fogalmazni önmagát, hiszen – akárcsak Márki-Zay Péter – ők is nagyon gyorsan váltak a rendszeren kívüli szereplőből a rendszer részévé.

Az április 3-i eredmény tanulságát úgy fogalmazza meg Ruff Bálint, hogy csak akkor lehet bármilyen jövője ennek az ellenzékinek, ha megtisztul a semmittevő, a pozíciójukhoz ragaszkodó politikusoktól, ha a tettrekészség hangulatát sugározza, és ha megjelenik az innováció a kommunikációjában, a tartalom tálalásában.

A beszélgetésben szóba kerül a Fidesz jövője, Orbán és Zelenszkij ukrán elnök szócsatája, illetve a kormánypárt táborának és az eredménnyel elégedetleneknek a sorsa.

A podcastban megszólaltatott Ruff Bálint jogászként végzett, és már több sikeres választási kampányban dolgozott. A felvétel idején kommunikációs tanácsadó Botka László szegedi és Pikó András józsefvárosi polgármester mellett.
XS
SM
MD
LG