Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Pont azt a logikát követi, amit a Fidesz szokott használni" - a visszalépési huzavonáról kampányelemzői szemszögből


"Pont azt a logikát követi, amit a Fidesz szokott használni" - a visszalépési huzavonáról kampányelemzői szemszögből
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:28:25 0:00
Közvetlen elérés

Márki-Zay Péter három különböző ellenzéki választói profilból is gyarapította táborát, az előválasztásból Dobrev Klára erősebben jött ki, mint ahogy belement, és Fekete-Győr András eljutott oda, hogy a jövőjét egy lemondás menthetné meg. Kampányelemzés Ruff Bálint kommunikációs tanácsadóval.

Hiteles, kérlelhetetlen és nem része az elmúlt 10-12 évben kialakult ellenzéki politikai kánonnak - ezzel indokolta Márki-Zay Péter váratlan sikerét az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti csatájának első fordulójában Ruff Bálint kampány- és kommunikációs tanácsadó Konstruktív bizalmatlanság című podcast-sorozatunk friss epizódjában. Emellett elbitorolta a "rendszeren kívüli politikus" pozícióját a jobbikos Jakab Pétertől, de sikeresen gyűjtött szavazatokat a világnézeti spektrum ellenkező oldalairól, a Momentum és Karácsony Gergely támogatóitól is.

A Márki-Zay és Karácsony visszalépésről kezdett nyilvános üzengetés nem tett jót a választói megítélésnek - véli a szakember, aki szerint a szavazók visszásnak találhatják az előzetes pozíciók osztogatását. Karácsonynak többet ártott ez a folyamat, mert kihagyták az „egyeztetésből” a többi pártot, és ez úgy tűnhet, mintha pont azt csinálná, mint eddig a Fidesz - mondta Ruff Bálint.

Az előválasztási küzdelemből Dobrev erősebben kerül ki, mint ahogy belement, de a miniszterelnök-jelöltet és pártját hiába kiáltotta ki a közvélekedés a szavazás első körében nyertesnek, a 2022-es parlamenti választásokat eldöntő 35-40 vidéki körzetben sem a mozgósítás, sem az eredmény nem megnyugtató.

A kampányelemző szerint az áprilisi voksolás megnyeréséhez az ellenzék nem került közelebb, mint egy hónappal ezelőtt. A kudarcokat emlegetve pedig előkerült Fekete-Győr András neve is, aki a szakember megítélése szerint eljutott arra pontra, ahol egy pártvezetői hátralépéssel lehet megmenteni politikusi jövőjét.

A podcastban megszólaltatott Ruff Bálint jogászként végzett, és már több sikeres választási kampányban is dolgozott. A felvétel idején kommunikációs tanácsadó Botka László szegedi és Pikó András józsefvárosi polgármester mellett.
XS
SM
MD
LG