Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az osztogatás mocsara: a Márki-Zay Péterre leselkedő veszélyek


Az osztogatás mocsara: a Márki-Zay Péterre leselkedő veszélyek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:22:55 0:00

A legkisebb fiú, aki vidékről indulva, látszólag esélytelenül száll szembe az elnyomókkal, ez a mítosz tartja hatalomban Orbán Viktort harminc éve, de ugyanez a népmesei idill alapozza Márki-Zay Péter politikai sikerét is, mondja elemzőnk. Podcast a hétfejű sárkány váráig vezető fondorlatos útról.

Az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyének eredménye könnyen semmivé foszlik, ha a győztes elveszíti lendületét, figyelmeztet Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó Konstruktív bizalmatlanság című podcast-sorozatunk negyedik részében. Márki-Zay Péter eddig sikeresen határolta el magát az elmúlt évtizedes időszakot jellemző, a hatalom és lehetőségek megosztásán alapuló ellenzéki politikától. Ezt a kívülállást nagy kihívás lesz fenntartani, amikor megkezdődik az egyezkedés a jövő tavaszi országgyűlési választások közös ellenzéki pártlistájáról, mivel az egyéni jelöltek első fordulós kiválasztása után sok pártpolitikusnak egyéni egzisztenciális kérdés lett a névsorba kerülés. Egyik oldalról ez nyomhatja az ellenzék vezéralakjának vállát, a másik oldalról pedig az az elvárás, hogy a listán szereplők személye szimbolikus erővel bír majd.


Márki-Zay Péter megbukni csak saját jogán tud, és csak úgy, ha engedi lehúzni magát a hatalom belterjes osztogatásának mocsarába, véli elemzőnk. Az eredmény miatt csalódott ellenzéki erők biztosabb összekovácsolására kellene kihasználni azt az átmeneti zavart, amit váratlan sikere okozott a kormánypárti kommunikációs gépezetben.

Ruff Bálint szerint az előválasztás második fordulója nem egy szelíd forradalom volt, mint amire Karácsony Gergely számított, hanem egy lázadás, amit még a kampányidőszakban hangnemet váltó Demokratikus Koalíció sem tudott megakadályozni. A politikai szerepét a párt arculatától eddig sikeren elválasztó miniszterelnök-jelöltjük, Dobrev Klára kiesett a szerepéből, és beszédes az is, ahogy már napokkal az eredményhirdetés után a pártelnök, Gyurcsány Ferenc ragadta magához a vezetést és a kezdeményezést. Pedig ha továbbra is nyilvánosság előtt zajlanak az egyeztetések, az a szavazók kiábrándulásához vezethet – figyelmeztet a kampánytanácsadó, aki szerint Márki-Zay váratlan sikere a Jobbiknak és a Momentumnak is kockázatos lehet: az ő táborukból építheti támogatói bázisát.

A podcastban megszólaltatott Ruff Bálint jogászként végzett, és már több sikeres választási kampányban is dolgozott. A felvétel idején kommunikációs tanácsadó Botka László szegedi és Pikó András józsefvárosi polgármester mellett.
XS
SM
MD
LG