Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Konstruktív Bizalmatlanság 5. rész: amitől meghátrálni látszik a kormány és az ellenzék is


Konstruktív Bizalmatlanság 5. rész: amitől meghátrálni látszik a kormány és az ellenzék is
please wait

No media source currently available

0:00 0:23:42 0:00

A mozgósítás terhe az ellenzéket kifárasztotta, a kormány támogatóit felvillanyozta október 23-ára. Improvizatív kommunikáció és kihagyott ziccerek, amelyek a másik csapatnak hozhatnak pontokat. A 2022-es választásokig vezető utat követő podcast sorozatunk ötödik része.

Megtorpanni látszik az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampányának lendülete, pedig lenne kihasználható politikai tartalék, véli szakértőnk. Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó szerint nem kell messze menő következtetéseket levonni az október 23-ai Békemenet és az ellenzéki nagygyűlés részvevőinek számából, az előbbi elsöprő létszám fölényéből, mivel a kormányváltásra készülők intenzív mozgósításra épülő előválasztási heteken vannak túl, míg a Fidesz támogatóinak hosszú ideje ez volt az első alkalmuk az erejük demonstrálására.

A rendezvények jellegét azonban ez nem magyarázhatja, tette hozzá a szakértő. Amíg a kormánypárt a 2006-os eseményekre koncentráló egységes tematikával és az utóbbi idők szerinte egyik leghatásosabb Orbán-beszédével átvette a kezdeményezést a politikai színtéren, addig az ellenzéki helyszínen elmaradt a katarzis. Kihagyott lehetőség volt, fogalmazott Ruff Bálint, mint ahogy továbbra is kiaknázatlan a benzinár emelkedésének feszegetése az ellenzék részéről. Bármilyen furcsa, az üzemanyagok drágulásának kommunikációjából is a kormányfő jöhet ki nyertesként.

De lát egy új témát is, ami fogást adhatna a kormánykritikusoknak: a kötelezően oltandók köréről hozandó döntések kérdése. Szerinte a döntés átengedése a munkáltatóknak és polgármestereknek a legneoliberálisabb szemlélet megvalósulása, és ellentmond azoknak a kormányzati erőfeszítéseknek, hogy mindent kézben tartanak és a csatákat győzelemre viszik.

Improvizációnak tűnt – mondta az elemző Márki-Zay Péter bejelentéséről, hogy az ő lejáratására készült aktákat kapott a DK-tól, ahová állítólag a Fidesz köreiből jutott a gyűjtemény. Ugyan bizonyította együttműködését az ellenzék egyik legerősebb pártjával, de szerinte a témában kihasználatlanul maradt sok lehetőség.

A podcastban megszólaltatott Ruff Bálint jogászként végzett, és már több sikeres választási kampányban is dolgozott. A felvétel idején kommunikációs tanácsadó Botka László szegedi és Pikó András józsefvárosi polgármester mellett.

XS
SM
MD
LG