Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ami hápog és úgy jár, mint egy kacsa, az kacsa” – elemzőnk a magyar belpolitika ambiciózus új szereplőjéről


„Ami hápog és úgy jár, mint egy kacsa, az kacsa” – elemzőnk a magyar belpolitika ambiciózus új szereplőjéről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:17:53 0:00

Van-e bizarrabb karrierváltás, mint Gattyán György üzletemberé, aki megelégelte, hogy kívülről kukkolja a politikát? Van-e veszélyesebb ügy az ellenzékre, mint a nyakába roskadó Városháza? Van-e kényelmesebb szerep, mint Gyurcsány Ferencé? Válaszok választási podcast-sorozatunk 7. epizódjában.

„A Fidesz teszi a dolgát” – reagált elemzőnk, Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó, amikor az erotikus médiavállalkozásokból meggazdagodó Gattyán György politikai szerepvállalásáról kérdeztük. Szerinte a milliárdos üzletember olyan, jól felépített kampányüzenetekkel lépett színre, amikre rezonálhatnak az ellenzéki szavazók. Ugyanakkor nincsenek kétségei afelől, hogy kinek a politikai érdekeit szolgálhatják valójában a választások előtt pár hónappal felbukkanó, váratlanul ambíciók. „Ami hápog és úgy jár, mint egy kacsa, az kacsa” – fogalmazott az elemző.

Az elmúlt két hét jelentősebb politikai eseményei között említhető a kormányfő beszéde a Nézőpont Intézet megalapításának 15. évfordulóján. Sok újdonság nem volt mondandójában, de az egyértelmű, hogy „a Fidesz pörög”, Orbán Viktor pedig „olvassa választóit, olvassa a társadalmat”- fogalmazott Ruff Bálint. Ebben a megszólalásban is látszik, hogy a kormányoldal és sajtója három fő témában üti az ellenzéket, és ez elég ahhoz, hogy védekező pozícióba szorítsa őket.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt megégette magát a rezsicsökkentéssel, véli az elemző. Amikor a Policy Solutions november végi tanulmánya a megélhetés magas költségét, az alacsony fizetéseket és az egészségügyi ellátás alacsony színvonalát hozta ki a magyarok problémalistáján az első három helyezettnek, akkor nem lehet megtámadni a közműszolgáltatások hatósági árát, bármennyire is irreális gazdasági helyzetet teremt az intézkedés. Amióta az ellenzéki politikus megfogalmazta véleményét, azóta magyarázkodni kényszerül, mondta Ruff Bálint.

A Városháza-ügy a másik téma, amivel a kormányoldal az ellenzéket gyengíti. Bajnai Gordon volt miniszterelnök felbukkanása emelte új szintre az ellentmondásokat és a kampány erejét is. Azt a magyarázatot nem tudja elfogadni az elemző, hogy a Fidesz rendszerének 11. évében ne legyen gyanús és ne tartson bármilyen manipulációtól egy volt kormányfő, ha orosz kötődésű vállalkozók megbeszélésre hívják.

A kibontakozó ügy pedig azért lehet különösen veszélyes a kormányváltó reményekre, mert áttörheti az információs és véleménybuborékot, azaz a kormányoldalon sulykolt állítások eljuthatnak és megingathatják az ellenzéki oldal bizalmát, illetve a jobboldal felé terelhetik a billegő szavazókat. „Fidesznek az is elég, hogy paralizálja az ellenzéket, az egyik főszereplő kiiktatásával” – válaszolta Ruff Bálint arra a kérdésre, hogy miért kell gyengíteni Karácsony Gergely főpolgármester pozícióját, ha az előválasztás után amúgy is háttérbe szorult. Szerinte ugyanez magyarázza Jakab Péter ingatlanügyének megjelenését is, ami a kormánysajtó harmadik fő ütőkártyája az utóbbi hetekben.

A podcastban szóba kerültek az előválasztás idején szinte tökéletes kampányt vezénylő Demokratikus Koalíció stratégiájának új mozzanatai is. Dobrev Klára mintha meghallotta volna Orbán Viktor üzenetét („a politikában nincs második hely, nincs ezüstérem, csak két dolog van: győzelem vagy vereség” - mondta a már említett házi születésnapon), és visszatért brüsszeli munkájához, míg a DK fókuszába ismét a pártelnök Gyurcsány Ferenc került, aki az elemző szerint abszolút nyertes helyzetben van: mindenképpen övé lesz a legnagyobb parlamenti frakció, csak az a kérdés, hogy kormánypárti vagy ellenzéki oldalon.

A podcastban megszólaltatott Ruff Bálint jogászként végzett, és már több sikeres választási kampányban is dolgozott. A felvétel idején kommunikációs tanácsadó Botka László szegedi és Pikó András józsefvárosi polgármester mellett.
XS
SM
MD
LG