Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korai még európai hadseregről beszélni, de egy gyors reagálású ezred hamar felállhat


Hadgyakorlat Észtországban, 2022. március 10.
Hadgyakorlat Észtországban, 2022. március 10.

Az Európai Unió határai mellett kitört háború felgyorsította a közös védelmi politika támogatóinak összefogását, mondja brüsszeli tudósítónk a podcastban. Ha EU-s hadseregről még nincs is értelme beszélni, a kontinens védelmi iparának és hadi infrastruktúrájának fejlesztése már napirenden van.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Korai még európai hadseregről beszélni, de egy gyors reagálású ezred hamar felállhat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:51 0:00

Nem kizárt, hogy egy hosszú folyamat végén felállhat az Európai Unió saját hadserege valamikor évtizedek múlva, most azonban még csak egy ötezer fős gyors reagálású hadtest létrehozásáról egyeztetnek a tagállamok képviselői. Az Ukrajnában kitört háború közelebb hozta a közös védelmi politikaáról ellentétes véleményt alkotó két nagy tábort: a saját ütőképességet szorgalmazó nyugatiakat és a NATO-ra jobban támaszkodó keletieket.

A szóban forgó európai uniós "ezredet" válsághelyzetekben lehetne bevetni, ezért is fontos, hogy tettre kész és mozgékony legyen. Legutóbb az amerikaiak afganisztáni kivonulása vagy a belarusz-lengyel határon kialakult menekültválság adott volna alkalmat egy ilyen beavatkozásra. Ha létre jön a ez a hadtest, az lökést adhat a kontinens védelmi iparának összehangolására és a hadi infrastruktúra (utak, vasutak, szállítási-egészségügyi-ellátási képességek) fejlesztésére.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG