Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korai még európai hadseregről beszélni, de egy gyors reagálású ezred hamar felállhat


Hadgyakorlat Észtországban, 2022. március 10.

Az Európai Unió határai mellett kitört háború felgyorsította a közös védelmi politika támogatóinak összefogását, mondja brüsszeli tudósítónk a podcastban. Ha EU-s hadseregről még nincs is értelme beszélni, a kontinens védelmi iparának és hadi infrastruktúrájának fejlesztése már napirenden van.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Korai még európai hadseregről beszélni, de egy gyors reagálású ezred hamar felállhat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:51 0:00

Nem kizárt, hogy egy hosszú folyamat végén felállhat az Európai Unió saját hadserege valamikor évtizedek múlva, most azonban még csak egy ötezer fős gyors reagálású hadtest létrehozásáról egyeztetnek a tagállamok képviselői. Az Ukrajnában kitört háború közelebb hozta a közös védelmi politikaáról ellentétes véleményt alkotó két nagy tábort: a saját ütőképességet szorgalmazó nyugatiakat és a NATO-ra jobban támaszkodó keletieket.

A szóban forgó európai uniós "ezredet" válsághelyzetekben lehetne bevetni, ezért is fontos, hogy tettre kész és mozgékony legyen. Legutóbb az amerikaiak afganisztáni kivonulása vagy a belarusz-lengyel határon kialakult menekültválság adott volna alkalmat egy ilyen beavatkozásra. Ha létre jön a ez a hadtest, az lökést adhat a kontinens védelmi iparának összehangolására és a hadi infrastruktúra (utak, vasutak, szállítási-egészségügyi-ellátási képességek) fejlesztésére.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG