Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kordont bontott a Karmelita kolostornál a Momentum és Hadházy Ákos


A Momentum parlamenti képviselői és Hadházy Ákos független képviselő a kordonbontás után a Karmelita kolostor előtt 2023. március 14-én
A Momentum parlamenti képviselői és Hadházy Ákos független képviselő a kordonbontás után a Karmelita kolostor előtt 2023. március 14-én

Délelőtt lebontották a másfél éve felállított kordont a budai várban, a Karmelita kolostornál a Momentum országgyűlési képviselői és Hadházy Ákos független képviselő. A rendőrök nem akadályozták meg az akciót. Egy hétpontos követelést szerettek volna kifüggeszteni a kormányzati épületre, ezt azonban már nem engedték meg a rendőrök.

A Momentum teljes parlamenti frakciója Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel kiegészülve villáskulccsal a kezében érkezett meg reggel 9 óra körül a várba, hogy elbontsák az Orbán Viktor miniszterelnök irodájául szolgáló Karmelita kolostor körül felállított kordont.

A rendőrök először megpróbálták kézzel akadályozni a kordon elemeit összetartó csavarok eltávolítását, de a képviselők többen voltak, így végül sikerült az akció, a képviselők az összes kordont egy kupacba hordták.

Ezután előkerültek a kisebb plakát méretű papírok, amelyeken a hétpontos követelésük volt olvasható. Ezeket megpróbálták felragasztani a Karmelita kolostor bejáratára, de ezt a rendőrök megakadályozták. Végül a Sándor-palota falára sikerült kifüggeszteni.

A kordon annak a hatalomnak a szimbóluma, amely lebontotta a szabad és tiszta választások lehetőségét, lebontotta a sajtószabadságot – mondta Hadházy Ákos a Karmelita kolostor lépcsőjén állva. A hazugság és a cinizmus szimbóluma a kordon, amely szimbolikusan, de fizikailag is védte a propagandagépezetet, amelynek ez a központja, itt van a főhadiszállása – tette hozzá. A kordon lebontásával azt akarják üzenni, hogy követeléseikért mindent meg fognak tenni, és megvalósulhatnak , ha a tömegek is elhiszik, hogy minden hatalommal szemben el lehet érni eredményeket – fogalmazott a képviselő.

A plakáton az alábbi követelések szerepeltek:

  1. Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.
  2. Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.
  3. Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
  4. Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!
  5. A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!
  6. A kormányoldal által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek (Alkotmánybíróság, ÁSZ, GVH, Médiahatóság, NAV, NVB, MNB stb.) függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkinevezettektől, pártkáderektől meg kell szabadítani.
  7. A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!

A fideszes kordonbontás

2007. február 2-án az ellenzékben lévő Fidesz parlamenti képviselőcsoportja megszakította délelőtti ülését, és levonultak a Parlament elé a Kossuth térre, hogy elbontsák az ott előző év október 23-án felállított kordonokat. A rendőrök eleinte próbálták akadályozni az akciót, de a fideszes képviselők többen voltak, így sikerült szétszerelni.

A Fidesz szerint a kordon korlátozta a gyülekezési szabadságot.

„Alkotmányos jogainkat korlátozzák, mégis csak volt itt egy rendszerváltás. Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatni demokráciavédelemből” – mondta Orbán Viktor pártelnök szerelés közben az Indexnek.

Szájer József EP-képviselő pedig közölte, polgári engedetlenségi akció keretében bontják le a kordont.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendzavarás és garázdaság miatt indított eljárást a fideszes képviselők ellen, akik lemondtak mentelmi jogukról. A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2008 májusában megszüntette az eljárást a kordonbontókkal szemben. A bíróság szerint a cselekmény nem valósította meg a feljelentésben foglalt szabálysértéseket.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG