Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nincs elég szakember, a csecsemő- és gyerekkardiológiai ellátás is megszűnik Szolnokon


A szolonki kórház és rendelőintézet épületei 2019 nyarán, a Google térképén.
A szolonki kórház és rendelőintézet épületei 2019 nyarán, a Google térképén.

Novembertől megszűnik a csecsemő és a gyerekkardiológia is a szolnoki Hetényi Kórházban, mert nincs elég orvos és ápoló hozzá. A nagy, megyei kórházban július óta nincs már csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás sem, ugyanezen okból.

Humánerőforrás-hiány miatt a biztonságos betegellátást nem tudják biztosítani a csecsemő- és gyermekkardiológia szakmában"

– tájékoztatta szolnoki Hetényi Kórház főigazgatója az államot október 14-én. Novembertől így már meg is szűnik a megyei kórházban ez az ellátást, az érintett környékbeli gyerekeket több mint száz kilométerre, Budapestre vagy Debrecenbe vihetik ezentúl a hozzátartozóik.

Erről Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő tette ki a hivatalos értesítést a Facebookra.

Teljes nevén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet az egész megyét ellátó és a megyén túl is meghatározó, nagyobb intézmény, nem egy pár száz ágyas kis kórház. Az állam tízmilliárdos nagyságrendben költött rá uniós pénzt az elmúlt ciklusokban.

Júliustól már megszűnt itt hasonló okból a csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás is. Az orvos szerint ezzel az összes olyan ellátás is, amely gyermek intenzív osztályos hátteret igényel, mint például a sebészet vagy a gyermek baleseti sebészeti műtétek egy része. Visszaállításáról pedig nincs hír.

Kunetz Zsombor hozzátette még, hogy jelentős mértékben nem tudják biztosítani az ügyeletet a kórházban más szakterületeken sem​, többek között a szájsebészeten, a neurológián vagy épp a szülészeten.

Csak szeptember első húsz napjában 35 egészségügyi intézményben állt le az ellátás valamilyen területen, ebből 15 szakrendelő és húsz kórház. Addig az év eleje óta 280 esetben fordult elő, hogy ideiglenesen bezárt egy kórházi osztály, vagy fel kellett függeszteni egy ellátást, fejtette ki nemrég a Szabad Európának Kunetz Zsombor.

A szülészet-nőgyógyászat, a fül-orr-gégészet, valamint a gyermekellátás területén a leginkább szembetűnő a leállás gyakorisága a szakértő szerint. A szakértő szerint az orvosok és az ápolók jelentős részben teljesen otthagyhatták az állami egészségügyet és magánintézményekhez mehettek át.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG