Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kórházba került a Szabad Európa bebörtönzött belarusz újságírója


Kollázs Ihar Loszikról, feleségéről, Darjáról és lányáról, Paulináról
Kollázs Ihar Loszikról, feleségéről, Darjáról és lányáról, Paulináról

Kórházba került Ihar Loszik, a Szabad Európa (RFE/RL) homályos vádakkal tizenöt évnyi börtönre ítélt bloggere Belaruszban, miután nyakán és karján vágásokkal találtak rá az őrök – jelentette hétfőn a Vjaszna (Tavasz) nevű emberi jogi szervezet.

A tájékoztatás szerint a büntetés-végrehajtási intézet arról számolt be, hogy „megmentették” a fiatal, most 30 éves férfit, aki „öngyilkossági kísérletet” követett el.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen súlyosak a sérülései, és azt sem, hogy pontosan mi történt.

Az újságíró szülei a Szabad Európának elmondták, hogy már több mint egy hónapja nem kaptak levelet a fiuktól.

A Vjaszna úgy tudja, hogy Loszikra az északkeleti Navapolack város börtönében lévő büntetőzárkájában találtak rá, ahol már egy ideje éhségsztrájkot folytatott.

Ihar Loszikot 2021 végén tizenöt év börtönbüntetésre ítélték olyan vádak alapján, amelyek továbbra is tisztázatlanok. Jogvédők szerint politikailag motivált eljárás zajlott ellene. Kedden lesz az ezredik napja a férfi őrizetbe vételének.

Idén januárban pedig feleségére, Darja Loszikra két év szabadságvesztést rótt ki a bíróság „szélsőséges tevékenység elősegítése” miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Két év börtönt kapott Belaruszban a Szabad Európa bebörtönzött újságírójának felesége

A nő elleni vád a Minszk által szélsőséges szervezetnek minősített, lengyelországi székhelyű Belsat tévének adott interjújára épült, amelyben „egy politikai fogoly feleségeként mutatta be magát”.

„Kifejezte személyes negatív értékelését a büntetőeljárásban és az igazságszolgáltatásban részt vevő állami szervek iránt. Azt is mondta, hogy férje nem követett el bűncselekményt, és jogtalanul ítélték el. Felszólította a többi elítélt hozzátartozóit, hogy kövessék példáját” – áll a főügyészség közleményében.

A pár négyéves lánya, Paulina az apai nagyszülőkhöz került, akik azt közölték, hogy tíz nappal korábban fiuk nem találkozhatott az ügyvédjével a büntetőtelepen. A jogásznak azt mondták a helyszínen, hogy a rab nem kérelmezte előre a találkozót, és éppen dolgoznia kell, ezért nem megoldható a dolog.

Ihar Loszik apja, Aljakszandr tudatta, hogy a helyzetről egyeztetnek az ügyvéddel, akivel együtt fel fogja keresni a büntetés-végrehajtási intézményt, hogy láthassa a fiát, illetve kideríthesse, hogy mi történt.

XS
SM
MD
LG