Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kormányellenes tüntetések voltak Kubában


Tüntetők egy csoportja rendőrautókat borított fel Havannában 2021. július 11-én
Tüntetők egy csoportja rendőrautókat borított fel Havannában 2021. július 11-én

Több városban is a kommunista vezetés ellen tüntettek vasárnap Kubában, hasonló demonstrációkra évtizedek óta nem került sor a karibi szigetországban.

Havannától San Antonio de los Bañoson keresztül Santiagóig több ezren vonultak utcára, hogy így tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és általánosságban véve is a diktatórikus vezetés és a rossz kormányzás, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen.

Helyszíni tudósítások szerint a fővárosban a rendőrök nagy erőkkel voltak jelen, és több helyen erőszakosan léptek fel a békés tüntetőkkel szemben, könnygázzal oszlatták a tömeget, sokakat őrizetbe vettek.

A demonstrációk az interneten szerveződtek, a történéseket a közösségi oldalakon élőben közvetítették.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök televíziós beszédében az Egyesült Államokat tette felelőssé, s felszólította támogatóit, hogy szálljanak szembe a provokátorokkal. Emellett hangsúlyozta, hogy hívei akár életük árán is készek megvédeni a kormányt.

„Ki lett adva a parancs a harcra, forradalmárok, utcára! Felszólítjuk az ország minden forradalmárát, kommunistáját, hogy a következő néhány napban legyenek jelen az utcákon, ahol ezek a provokációk történnek, és lépjenek fel határozottan, keményen, bátran” – mondta.

A hatóságok elítélték, hogy egyesek „olyan képet próbálnak sugározni az országról, mintha teljes káosz lenne, ami közel sem felel meg a valóságnak".

A kormány ellen és mellett is demonstráltak a fővárosban
A kormány ellen és mellett is demonstráltak a fővárosban

Rég volt példa hasonlóra

Ez volt az országban a legnagyobb volumenű kormányellenes megmozdulás a Szovjetunió összeomlása utáni súlyos gazdasági válság idején, 1994 augusztusában kirobbant, zavargásba torkolló tüntetés óta.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó óva intette a kubai kormányt a tiltakozók elleni erőszaktól. „Az Egyesült Államok támogatja a szólás és a gyülekezés szabadságát Kubában, élesen elítélne az alapvető jogaikat gyakorló, békés tiltakozók elleni bármiféle erőszakos cselekményt” – hangsúlyozta.

Washington évtizedek óta szigorú gazdasági szankciókat tart fenn az ország partjaitól mintegy 150 kilométerre fekvő Kubával szemben.

A koronavírus-járvány kezdete óta a lakosság életszínvonala jelentősen romlott, komoly élelmiszer- és gyógyszerhiány van Kubában.

Az országban eközben rekordot döntött az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, az elmúlt 24 órában 6923 új esetet és 47 halottat regisztráltak.

Letartóztatnak egy embert a Miguel Diaz-Canel elnök elleni havannai tüntetésen, 2021. július 11-én
Letartóztatnak egy embert a Miguel Diaz-Canel elnök elleni havannai tüntetésen, 2021. július 11-én
Készült az AP, az AFP és az MTI tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG