Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszavonta a kormányhivatal a Magyar Rádió egykori épületegyüttesére kiadott bontási engedélyt


A Magyar Rádió egykori épületének homlokzata Budapesten, a Pollack Mihály téren
A Magyar Rádió egykori épületének homlokzata Budapesten, a Pollack Mihály téren
A bontási engedély visszavonására megadott indok, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat november 7-én helyi védelem alá helyezte a tulajdonában lévő épületet, ezt pedig figyelembe kellett volna vennie a kormányhivatalnak, amikor megadta a bontási engedélyt – írta Facebook-oldalán Józsefváros polgármestere.
A környéken lakók és civilek is tiltakoznak a Pázmány projekt megvalósításának módja ellen. Főbb kifogásaik, hogy a megkérdezésük és egyeztetés nélkül tervezik felépíteni a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát a Palotanegyedben, a volt Magyar Rádió épületegyüttesének bontásával, annak helyén. Kétszázmilliárd forintos beruházásról van szó, hétemeletes campus épül ötvenezer négyzetméteren a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca határolta területen. Ehhez nyolc épületet, elsősorban az egykori Magyar Rádió épületeit és stúdióit kell elbontani teljesen vagy részlegesen – derül ki a Józsefváros Újság cikkéből.
A bontási munkálatokra szóló felhívás október végén jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, az ajánlattételi határidő december 7-én jár le. Több mint 37 ezer köbméter törmeléket kell elhordani, a bontási munkálatokra 240 nap áll rendelkezésre, és miután legfeljebb 3,5 tonna össztömegű teherautók hajthatnak be a Palotanegyedbe, egyes számítások szerint ez 35 ezer teherautót jelent majd.
A civilek szerint lenne alternatív, környezetbarát, kevesebb bontással járó megoldás, de eddig hiába próbáltak erről egyeztetni, nem állt velük szóba senki.
Amikor Csárdi Antal LMP-s képviselő számonkérte a parlamentben az építési miniszteren az elmaradt egyeztetést a helyiekkel, Lázár János azzal vágott vissza, hogy a baloldali liberális városvezetés üldözi a katolikus campus projektjét, és ez „világnézeti vita”. A miniszter bírálta, hogy a kerület helyi védettséget adott ki a Magyar Rádió épületére, ahonnan 1956-ban az ávósok emberekre lőttek.
Lázár János parlamenti bizottsági meghallgatásán is beszélt a projektről. A 444 beszámolója szerint azt mondta, hogy a tervekkel a kerület főépítésze is egyetértett, és tettek ugyan ajánlatot a katolikus egyháznak másik helyszínre, de azt nem fogadták el.
Pikó András, a kerület polgármestere a bontási engedély visszavonásáról szóló posztjában hangsúlyozta, hogy ezzel a történetnek nincs vége, de szerinte fontos látni, hogy van értelme küzdeni, ahogyan volt értelme a helyi védettség alá helyezésnek is. A Józsefvárosi Önkormányzat közmeghallgatást tart az ügyben december 11-én. A polgármester azt kérte, hogy minél többen vegyenek részt rajta.
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG