Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely: Nem veszélyezteti a sajtószabadságot a Szuverenitásvédelmi Hivatal


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2022. szeptember 8-án
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2022. szeptember 8-án

A szuverenitásvédelem és Ukrajna mellett az eutanázia is téma volt a Kormányinfón, valamint bejelentették a kamatstop meghosszabbítását. A kormány úgy látja, hogy a jelenlegi kamatszint mellett indokolt a kis- és közepes vállalkozások kamatstopjának meghosszabbítása április 1-jéig, valamint a lakossági és a diákhitelre vonatkozó kamatstop meghosszabbítása július 1-jéig. A minimálbér és a garantált bérminimum összege december 1-jétől emelkedik ugyan, de a minimálbérhez kapcsolódó szociális juttatások összege – például a gyermekgondozási díj – csak január 1-jétől változik.

Szuverenitásvédelem

Önálló fejezet lesz a költségvetésben a tervezett Szuverenitásvédelmi Hivatal büdzséje, mindenki fillérre pontosan tudni fogja, mi mennyibe kerül. A lehető legkisebb szervezetben kell gondolkodni – mondta Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, veszélyezteti-e a sajtószabadságot a hivatal, Gulyás Gergely azt mondta, hogy nem, mert kérhet ugyan információt magyar újságoktól is, de nincs szankcionálási joga.

Ehhez kapcsolódóan: „Nem veszélyezteti a sajtót” – az újságíró legfeljebb bűnsegéd vagy felbujtó lehet az új törvény szerint

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott a Fidesz által szuverenitásvédelminek aposztrofált törvénycsomaggal, amelynek fontosabb elemeiről itt írtunk, ebben a cikkben pedig a javaslatcsomag előzményeiről, illetve a szuverenitás megsértésének és a határon túli magyarok támogatásának szürkezónájáról írt Kerényi György.

„Mi az olyan szándékról lebeszélnénk mindenkit, hogy az életet el akarja dobni magától”

Ezt válaszolta Gulyás Gergely, amikor a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő és a méltó halálért küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel strasbourgi pere kapcsán felvetették, hogy a magyar társadalom többsége támogatja az eutanáziát.

Gulyás megismételte a kormányzati álláspontot, hogy a passzív eutanázia elérhető Magyarországon, bárki visszautasíthatja az orvosi ellátást. A kormány álláspontja az, hogy semmilyen formában nem megengedhető, senki sem kényszeríthető arra, hogy elvegye másvalaki életét. A miniszter szerint az aktív eutanázia „veszélyes ajtó, amit nem érdemes kinyitni”, nehogy olyan közhangulat alakuljon ki például az idős betegek esetében, hogy feleslegesek.

Ehhez kapcsolódóan: Karsai Dániel ügyvédje: A strasbourgi bíróság nagyon komolyan veszi az életvégi döntés ügyét

Ukrajna és uniós büdzsé

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megismételte, hogy Magyarország nem támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, és azt sem, hogy módosítsák az uniós költségvetést. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: mindkét javaslat előkészítetlen, Ukrajna nem teljesíti a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy a nemzeti konzultáció során, vagyis a kormány szerint „a legdemokratikusabb” formában kérdezik meg az embereket Ukrajna uniós csatlakozásáról. A miniszter a többi uniós országot is erre biztatta.

Gulyás szerint Máté Gábornak távoznia kellene a Katona éléről

Szóba került a Kormányinfón, hogy a Katona József Színház árengedményt biztosított a Demokratikus Koalíció párttagjai számára. Az ügyben a színház közleményt adott ki, ebben egyebek között azt írták:

„A történteket magunk is elhibázottnak gondoljuk, ezért az események hatására a színházban átfogó vizsgálat indult, és ennek eredményeképpen a szükséges munkáltatói intézkedéseket megtettük. Két munkatársunkat figyelmeztetésben részesítettük, egy vezető beosztású dolgozónk pedig elhagyja a színházat.”

Gulyás hozzátette, hogy az ügy miatt a Katona József Színház igazgatójának, Máté Gábornak szerinte távoznia kellene a posztjáról.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG