Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kormányváltás jön Litvániában


Ingrida Šimonytė közgazdász, korábbi pénzügyminiszter egy 2019-es televíziós vitán.
Ingrida Šimonytė közgazdász, korábbi pénzügyminiszter egy 2019-es televíziós vitán.

Konzervatív-liberális koalíciós kormány várható Litvániában a vasárnapi választások után, Ingrida Šimonytė korábbi pénzügyminiszter lehet a miniszterelnök.

A vasárnap megtartott második választási forduló után a konzervatív Haza Szövetség Ingrida Šimonytė vezetésével 50 helyet szerzett meg a 141 fős litván parlamentben - írja az AP.

Az eddig kormányzó Gazdák és Zöldek 32 helyet szereztek. Így potenciális támogatóik, a 13 helyet szerző szociáldemokraták és a 10 helyhez jutó populista Munkáspárt segítségével sem lehet többségük.

A Haza Szövetség már el is kezdte a tárgyalásokat leendő partnereivel, a Liberális Mozgalommal és a Szabadság Párttal, adta hírül a litván közszolgálati média. Utóbbiak 13 illetve 11 helyet szereztek, így összesen 74 képviselővel számolhatna egy ilyen felállású jobbközép koalíció.

A vasárnapi második fordulóban már csak 68 helyért versenyeztek a pártok, a többi eldőlt már az első fordulóban.

"Meglehetősen tipikus európai választás zajlott, ahol a csalódott szavazók az ellenzékhez fordultak, hatékonyabb szervezést és jobb eredményeket várva."

- mondta Mazvydas Jastramskis politkai elemző, a Vilniusi Egyetem munkatársa.

A 2,8 milliós Litvániát elég erősen érintette a mostani járvány. A munkanélküliség a februári 9 százalékról 14 százalékra nőtt, a leköszönő kormány pedig 4 milliárd eurós (nagyjából 1500 milliárd forintos) hiánnyal számolt a 2021-es költségvetésnél.

A járvány eközben új rekordot hozott az országban, vasárnap 603 új regisztrált fertőzöttet azonosítottak. Összességében Litvániában már több mint 10 ezer fertőzöttről tudnak és 134 halálos áldozata volt eddig a járványnak. Valószínűleg ennek is köszönhető az alacsony választási részvétel, hiszen míg az első fordulóban a jogosultak 47 százaléka szavazott, a másodikban már kevesebb mint 40 százalékuk.

A kormány járványkezelését sokan kritizálták, mivel heteken át tartó hezitálás után csak most hétfőtől zártak le a 60 litván területi körzetből 12-t.

Belarusz nemzeti színek a vilniusi hidakon, a belarusz tüntetőkkel való szolidaritás jeleként 2020. augusztus 10-én.
Belarusz nemzeti színek a vilniusi hidakon, a belarusz tüntetőkkel való szolidaritás jeleként 2020. augusztus 10-én.

Kestutis Girnius, a Vilniusi Egyetem másik politikai elemzője szerint rögtön kemény helyzetbe kerül majd az új kormány, hiszen azonnal kezelnie kell a járványt. Ez pedig engedékenyebbé teheti a Haza Szövetséget a koalíciós tárgyalások során.

Litvánia az EU és a NATO tagja, az ország pedig a rendszerváltás óta fenntartható növekedési pályára állt miközben ápolja erős demokratikus hagyományait. Fontos diplomáciai szerepük is volt nemrég a szomszéd ország, Belarusz kapcsán, hiszen Szvjatlana Cihanouszkaja, a belarusz ellenzék vezéralakja is Litvániába menekült a választások után, letartóztatástól való félelmében.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG