Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Környezetbarát tervezés nélkül 2050-ben három Földre lenne szükségünk


Minőség-ellenőrzés egy Tisza-kanyari használtruha-importőr telephelyén 2014. október 31-én (képünk illusztráció)
Minőség-ellenőrzés egy Tisza-kanyari használtruha-importőr telephelyén 2014. október 31-én (képünk illusztráció)

Ideje megbarátkoznunk a környezetbarát tervezés (eco-design) fogalmával, tekintettel arra, hogy az EU minimumkövetelményeket vezetne be, hogy a piacon lévő valamennyi termék fenntartható, tartós és környezetbarát legyen. Ez azt jelenti, hogy a hosszú élettartamú, biztonságos és újrahasznosítható termékeknek, amelyek kevésbé károsak a környezetre, alapvetővé kell válniuk az EU-ban.

De mi az a környezetbarát tervezés? A lényege, hogy az ökológiai és gazdasági követelmények egyensúlyba hozásával a környezeti szempontokat integrálják a termékfejlesztési folyamatba. Az eco-design a termékfejlesztési folyamat minden szakaszában figyelembe veszi a környezetvédelmi szempontokat, és olyan termékek létrehozatalára törekszik, amelyek a termék életciklusa során a lehető legkisebb környezetterhelést okozzák.

A jogalkotási folyamat legújabb fejleménye, hogy a közelmúltban az Európai Parlament is elfogadta tárgyalási álláspontját. Ez azt jelenti, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások a tagállamokkal, vagyis reális a lehetősége annak, hogy még ebben a jogalkotási ciklusban, azaz legkésőbb jövő év elején véglegesítik a törvény szövegét, és hatályba is léphet.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint az uniós gyártóknak már a tervezési szakaszban alkalmazkodniuk kell a környezetbarát tervezési előírásokhoz az energiával kapcsolatos termékek esetében. Ilyenek például a fűtőberendezések, a hűtőszekrények, a porszívók vagy a számítógépek. Cél, hogy csökkentsék az energiafogyasztást és a negatív környezeti hatásokat. Ám az EU most egy lépéssel tovább menne, és környezetbarát tervezési szabályokat vezet be szinte minden termékére a piacon.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU leszámolna a fast fashionnel, avagy meg kell tanulnunk fenntarthatóan öltözködni

2022 márciusában az Európai Bizottság új környezetbarát tervezési rendeletre tett javaslatot, amely jelentősen bővítené azon termékek körét, amelyekre a rendelet vonatkozik. Ezenkívül további követelményeket és minimumszabályokat vezetne be a tartósság, a javíthatóság, az energiahatékonyság és az újrahasznosítás tekintetében.

E szerint a termékeknek digitális termékútlevéllel kell rendelkeznie, amely minden lényeges információval ellátja a fogyasztókat, és segíti őket a megalapozott döntések meghozatalában. Ez a dokumentum információkat nyújt a teljesítményről, a nyomon követhetőségről, a műszaki dokumentációról a, káros vegyszerekről, a használati útmutatókról stb. Ezen túl tájékoztat a vásárlás környezeti hatásairól és könnyebbé teszi a termékek javítását vagy újrahasznosítását. Az új szabályok célja az el nem adott termékek megsemmisítésének megállítása, a zöldközbeszerzések előmozdítása, valamint olyan ösztönzők biztosítása, mint például az ökoutalványok vagy a zöldadózás, hogy az embereket környezetbarát termékek vásárlására ösztönözzék.

Az Európai Parlament néhány kiegészítést fűzne a törvényhez, amellett hogy alapvetően jónak tartja a javaslatot. Azonban szeretnék megtiltani a gyártóknak a termékek tartósságának korlátozását és idő előtti elavulását, és elérni az el nem adott textíliák és lábbelik, valamint az elektromos és elektronikus berendezések megsemmisítésének betiltását és nyilvános online platform létrehozását a termékútlevelekből származó információk összehasonlítására.

Az EP ragaszkodik ahhoz is, hogy a termék élettartamát nem szabad tervezési jellemzőkkel korlátozni. A szoftverfrissítéseknek, fogyóeszközöknek (például tintapatronok, izzók, kávépárnák), pótalkatrészeknek és tartozékoknak is rendelkezésre kell állniuk megfelelő ideig.

Ehhez kapcsolódóan: Az utolsó szalmaszál: Ürge-Vorsatz Diána a klímakatasztrófáról és a cselekvés lehetőségeiről

Alessandra Moretti, a téma olasz szociáldemokrata parlamenti előadója az álláspont elfogadása után azt mondta: „Ez a törvény biztosítja, hogy az új termékeket úgy tervezzék meg, hogy mindenki számára előnyösek legyenek, tiszteletben tartsák bolygónk határait és védjék a környezetet. A fenntartható termékek normává válnak, lehetővé téve a fogyasztók számára, hogy energiát takarítsanak meg, megkönnyítsék a javítást, és okos környezetbarát döntéseket hozzanak vásárláskor – így hosszú távon pénzt takaríthatnak meg.”

A hasonló lépések támogatásához segítséget adhat, hogy egy tanulmány szerint ha továbbra is olyan mértékben aknázzuk ki az erőforrásainkat, mint most, 2050-re annyi erőforrásra lesz szükségünk, amelyet három Föld lenne képes biztosítani. A környezetbarát tervezés hatékonyságát a 2021-es adatokon lehet lemérni, az akkori felmérés szerint az így készített termékek éves energiafogyasztás-megtakarítása tíz százalék volt.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG