Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Környezeti jogász: Magyarországon nem volt még valódi klímaper


Pusztulóban lévő fenyőfák Veresegyház mellett 2023 novemberében
Pusztulóban lévő fenyőfák Veresegyház mellett 2023 novemberében

Aktívabbak az állampolgárok a helyi környezeti ügyekben, de egy-egy petíció aláírásánál nem sokan lépnek többet. Ha sok országhoz hasonlóan Magyarországon is lenne egyszer egy valódi nagy klímaper, az módot adhatna a kormány (az állam) környezeti és klímapolitikájának számonkérésére. A Szabad Európa podcastjában a civil szervezeteket számos, nagy port kavaró környezetvédelmi ügyben is jogi tanáccsal segítő Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) igazgatójával, dr. Kiss Csabával beszélgettünk.

Az EMLA Egyesület segíti jogi tanáccsal a nagykovácsi környezetvédőket is, akik a bíróságon támadták meg az engedélyt, amelyet a kormányhivatal kiadott egy, a település melletti dombok tetején, természetvédelmi területen felállítandó nagy fakereszt felállítására. A szervezet vezetője, dr. Kiss Csaba szerint ez az ügy az egyik legdurvább példája annak, amikor a politika beleszól egy szakmai döntésbe.

A beszélgetés témája egyebek mellett a lakosság megjelenése nélküli lakossági fórumok, a klímaperek és a környezetvédelmi törvény bíróság általi különös értelmezése volt. A podcastban arról is szó esik, hogyan perelt be néhány portugál fiatal 32 országot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán egy úgynevezett klímaper keretében. A fiatalok szerint ugyanis alapvető emberi jogaikat sérti, hogy a beperelt országok nem tesznek megfelelő lépéseket a klímaváltozás ellen.

A beszélgetést itt tudja meghallgatni:

Környezeti jogász: Magyarországon nem volt még valódi klímaper
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:38:43 0:00

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG