Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: országos tesztelés Szlovákiában, gyorsuló járvány itthon


Egészségügyi dolgozók fertőtlenítik egymást Belgrádban (Szerbia) 2020. október 30-án.
Egészségügyi dolgozók fertőtlenítik egymást Belgrádban (Szerbia) 2020. október 30-án.

Hétfőtől, november 2-ától szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés, a szórakozóhelyeken és éttermekben is ellenőrzik az előírás betartását. Szombat reggelre világszerte 45,6 millióra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, Magyarországon pénteken 65 beteg halt meg.

A világon tavaly december óta 45,5 millió ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, a halálos áldozatok száma az 1,2 milliót közelíti, a gyógyultaké pedig a 30 milliót a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggel közzétett adatai szerint. A fertőzés 190 országban van jelen, a tesztelés gyakorisága azonban országonként változik, így a szakértők szerint a diagnosztizált betegek száma valószínűleg elmarad a valós fertőzésszámtól.

Sosem látott mértékű terjedés

Magyarországon, a szombat reggeli adatok szerint rekordszámú, 3908 új fertőzöttet találtak egy nap alatt, ez jóval magasabb, mint az eddig fennálló, tegnapi, 3286 fős csúcs. A halálozások száma 51 volt, ami a harmadik legmagasabb szám eddig. Egy nappal ezelőtt 65 ember halt meg a fertőzés következtében, akik a COVID-19 okozta betegség mellett krónikus egészségügyi problémákkal is küszködtek.

Hazánkban eddig összesen 75 321 fertőzést regisztráltak, ennek a nagy részét a közelmúltban, az aktív fertőzöttek száma 54 539. Kórházban 4048 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 281-en vannak lélegeztetőgépen.

Elkapta a fertőzést Szőcs Géza költő, Orbán Viktor miniszterelnök kulturális főtanácsadója - adta hírül szombat délelőtt az index.hu. A 67 éves szaktanácsadót jelenleg az intenzíven ápolják, ahol lélegeztetést kap. A napokban Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának is pozitív lett a tesztje, egy nappal azután, hogy a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén találkozott és külön egyeztetést is tartott a miniszterelnökkel.

Magyar orvostanhallgatók segítenek Felvidéken

Szlovákia magyar határhoz közeli területein segítik a szűrést a Semmelweis Egyetem csapata: szombat hajnalban indították útnak a hatod éves orvostanhallgatóit, ötödéves fogorvostan-hallgatóit, rezidenseit, valamint PhD hallgatóit és szakdolgozóit, hogy az új típusú koronavírus rohamos terjedése miatt felvidéki lakossági szűrésében vegyenek részt a hétvégén.

Mint a rektor Facebook posztjából kiderül, 154 önkéntes "Semmelweis Polgár" jelentkezett a felhívás után egy nap alatt, hogy segítsenek a határontúli feladatokban. Az egyetemisták már korábban is hozzájárultak a járvány elleni harchoz. A HUNCOVER országos reprezentatív és a mindennapi tesztelésben is kivették már a részüket.

Szlovákiában a hétvégén zajlik az országos tesztelés, bár a leginkább sújtott régiókban már pár nappal ezelőtt elkezdték a mintavételeket. Az ország egész területén csaknem 5 és félezer tesztelőhelyet alakítottak ki, amelyek reggel héttől este tízig állnak rendelkezésre. Az emberek antigén-gyorstesztnek vetik alá magukat, s a mintavétel után mintegy fél órával már mindenki megtudja, hogy pozitív vagy negatív lett-e a tesztje. A részvétel önkéntes. Akinek negatív lesz a tesztje, azokra a jövő héten már nem fog vonatkozni a kijárási tilalom. Az ország tesztelés vasárnap este zárul. Akik most nem tudják leteszteltetni magukat, azoknak egy hét múlva, szombaton és vasárnap lesz még újabb lehetőségük. Az akciót a szlovák hadsereg vezényli le, nyolcezer katona részvételével.

Az érdekődés nagy, a szombat reggeli tapasztalatok szerint több helyen hosszú sorokban várnak a tesztre a szlovák lakosok.

Éttermekben, szórakozóhelyeken is kötelező a maszk

A járvány súlyosbodása miatt itthon a kormány szigorítja a maszkviselés szabályait, november 2-ától kiterjesztik a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is bevezetik a kötelező maszkviselést a vendégekre is, kizárólag az étel és ital elfogyasztásakor lehet levenni a maszkot. A rendőrség a kereskedelmi hatóságként járhat el, így az ellenőrzéseket végrehajthatja, illetve szankciókat szabhat ki a szabályt megszegőkkel szemben.

Szintén kötelező a maszkviselés a szabadtéri tömegrendezvényeken, például sportmérkőzéseken, és továbbra is él az üzletekben, tömegközlekedésen, beltéri rendezvényeken és középületekben kötelező maszkviselés. Ennek elhagyása szabálysértésnek minősül, és hétfőtől megemelt összegű, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható. Emellett a hatóságok felfüggeszthetik annak az üzletnek a működését, ami nem tartatja be az előírásokat.

Európai gócpontok

Európán belül Franciaországban diagnosztizálták a legtöbb, 1 377 347 fertőzést. Itt a járvány eddig 36 605 halálos áldozathoz vezetett, és 122 224 gyógyultról tudni. A héten a francia kormány általános karantént hirdetett december 1-ig, ennek részeként az emberek csak indokolt esetben, és meghatározott körzetben hagyhatják el a lakhelyüket, és a lakhely-elhagyást egy előzetesen kitöltött formanyomtatványon igazolniuk kell. A karantén életbe lépése előtt néhány órával csütörtök este az átlagosnál kétszer nagyobb, több mint hétszáz kilométeres dugó alakult ki a párizsi körgyűrűn, miután tömegek indultak vidékre átvészelni a következő hetek lezárását. Mások viszont éppen az ellenkező irányban, az őszi iskolai szünetet lezáró hétvége előtt akartak hazatérni a fővárosba.

Tiltakozások a lezárások ellen

Olaszországban szintén szigorú korlátozásokat kellett bevezetni, ami több helyen tiltakozásokat váltott ki. Firenzében több órán keresztül zajlott a harc a tüntetők és a rohamrendőrök között utcáin. A megmozdulást közösségi oldalakon szervezték, elsősorban szélsőjobboldali csoportokban, és körülbelül 700 fő vett részt rajta. Bolognában szintén több százan vonultak utcára a kormány korlátozó intézkedései ellen.

Olaszországból október közepétől szigorították a korlátozásokat, a jelenlegi szabályozások szerint a vendéglátóhelyeknek este hat órakor be kell zárniuk, emellett egész napra bezárták a mozikat, színházakat, uszodákat, edzőtermeket. Kilenc tartományban éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, miután a hét végére több mint 31 ezer fertőzöttet szűrtek országszerte. A húszból nyolc tartományban azt közölték, hogy a kórházak már nem tudnak több Covid-19 beteget fogadni.

Világszerte a járvány továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol szombatig 9 044 255 fertőzött volt eddig a napig, 229 686-an haltak meg, és 3 578 452-en meggyógyultak. Október óta a járvány újra felszálló ágban van az USA-ban, pénteken egy nap alatt rekordszámú, 98 859 esetet diagnosztizáltak.

Indiában 8 137 119 fertőzöttet, 121 641 halálos áldozatot és 7 432 829 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 5 516 658 fertőzöttről, 159 477 halálos áldozatról és 4 987 435 gyógyultról tudni. Oroszországban 1 588 433-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 27 462-re, a gyógyultaké pedig 1 193 867-re emelkedett.

Beszámolónkban felhasználtunk az MTI tudósítását.
XS
SM
MD
LG