Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: szigorodó magyar szabályok, távozó cseh miniszter


 Vakcinakutatók a Moszkva közelében lévő Zelenogradban 2020. szeptember 18.
Vakcinakutatók a Moszkva közelében lévő Zelenogradban 2020. szeptember 18.

Több mint 31 millió regisztrált koronavírus-fertőzött van világszerte. A cseh egészségügyi miniszter lemondott, mondván, a második hullámban "új megoldások" kellenek.

Összesen 44 ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak világszerte, így már több mint 31 millió regisztrált esetet tartanak számon a járvány kezdete óta.

  • A járvány áldozatainak száma átlépte a 960 ezret.
  • A legfertőzöttebb ország még mindig az Egyesült Államok, ahol jelenleg is 2,5 millió fertőzött van, és a vírus áldozatainak száma meghaladja a 200 ezret.
  • A második India, ahol több mint 1 millió aktív beteg van, az elhunytak száma pedig a 90 ezerhez közelít.
  • Magyarországon szigorodnak a maszkviselés szabályai, több iskolában távoktatásra álltak át.
  • Csehországban lemondott az egészségügyi miniszter, miután megugrott a fertőzöttek száma.
  • Ukrajnában mintegy százezer koronavírus-fertőzöttet tartanak jelenleg számon.

Magyarország: szigorodnak a szabályok

A hétfői adatok szerint 876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 18,866-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 686, 4401-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

Magyarországon szeptember 21. hétfőtől szigorodtak a járványügyi előírások. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Ugyancsak szeptember 21-től a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni 23 órakor.

Eddig 20 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet koronavírus-megbetegedés miatt. Az Operatív Törzs ezeken felül 186 intézményben döntött a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, amely 177 esetben egy-egy osztályt, 9 esetben pedig a teljes iskolát érintette.

Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház (DPC) sátorrendszerét, amelyben a koronavírus-fertőzöttek előzetes szűrését végzik.

Csehország: "Új megoldásra van szükség"

Lemondott a cseh egészségügyi miniszter, Adam Vojtech, miután az elmúlt héten többször is rekordot döntött az új regisztrált koronavírusos esetek száma az országban. Szeptember 17-én 3,123 koronavírusos beteget jelentettek Csehországban, de egész szeptemberben tartósan ezer fölött volt a megbetegedések száma. A koronavírus tavaszi első hullámánál az ötszázat sem haladta meg a napi betegszám a cseheknél.

A miniszter azt mondta, hogy a lemondásával szeretne teret adni egy új megközelítésnek a járvány kezelésére. Utódja, Roman Prymula korábbi miniszterhelyettes, a tudományért és egészségügyi kutatásokért felelős kormánybiztos lesz, írta az MTI. A távozó miniszter azt mondta, hogy a járvány tavaszi szakaszával Csehország sikeresen megbirkózott, de a mostani második hullámban új megoldásokra van szükség.

Andrej Babis kormányfő a Twitteren megjelent nyilatkozatában köszönetet mondott Adam Vojtechnek munkájáért. Szerinte a koronavírus-járvány első hullámát a távozó miniszter "hihetetlenül jól kezelte". Vojtech lemondását az ellenzék már hosszabb ideje követelte, arra hivatkozva, hogy nem képes megbirkózni a járvánnyal, intézkedései kaotikusak, és kárt okoztak az országnak.

Ukrajna: felülvizsgált besorolások

Számottevően nem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, igaz az elmúlt hét utolsó napján a korábbiakhoz képest kevesebb új fertőzöttet és halálesetet regisztráltak, az aktív betegek száma viszont már meghaladta a 96,500-at - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által hétfőn közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített.

Hétfőn életbe lépett az ország településeinek pénteken felülvizsgált színes - azaz zöld, sárga, narancs és vörös - besorolása. A kórházi ágyak leterheltségének határértékét 50-ről 70 százalékra emelték a vörös besoroláshoz.

Kárpátalján továbbra is "vörös" maradt Csap település. Narancs besorolású lett Ungvár, sárga Beregszász, Munkács és Huszt. A főváros, Kijev továbbra is narancs besorolású. A narancs zónában egyéb szigorítások mellett a sport-, kulturális, vallási és egyéb rendezvények résztvevőinek létszáma legfeljebb 220 fő lehet.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG