Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: 6 000 felett az új fertőzöttek száma


Takács Zsuzsanna belgyógyász beolt egy idős férfit a Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcinájával az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet oltópontján 2021. március 6-án.
Takács Zsuzsanna belgyógyász beolt egy idős férfit a Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcinájával az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet oltópontján 2021. március 6-án.

6 201-el nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt napban Magyarországon. Kórházban 7 445 beteget ápolnak, közülük 778 -an vannak lélegeztetőgépen, ez az eddigi legmagasabb szám. A hétvégén elmaradt a tervezett tömeges oltás, de volt olyan, akit bár értesítettek, hogy nem mehet oltakozni, mégis kapott vakcinát.

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma is. Szombat és vasárnap reggel között elhunyt 108 beteg, ezzel az áldozatok száma 15 873 főre emelkedett. Az elmúlt napban 6 201-el nőtt az új fertőzések száma, ami az eddigi egyik legmagasabb szám. A héten az elvégzett tesztek igen nagy része (mintegy 20 százaléka) volt pozitív, így valószínűleg a valós fertőzésszám magasabb, mint a hivatalos adatok.

A kórházakat a jelenlegi hullám a korábbiaknál is jobban leterheli. Jelenleg 7 445 beteget ápolnak kórházban, közülük 778 -an vannak lélegeztetőgépen.

Az iskolák is bezárnak

A súlyosbodó járványhelyzet miatt a kormány a héten újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be. Március 8-tól, legalább két héten keresztül be kell zárnia minden üzletnek, kivéve az élelmiszerüzleteknek, a patikáknak és más alapvető cikkeket forgalmazó boltnak. Ugyanez vonatkozik a szolgáltatókra, kivéve az magánegészségügyi ellátásra és az alapvető szolgáltatásokra (például posták, járműszervízek). A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.

További újdonság, hogy a tavaszi szünet végéig bezárnak, és digitális oktatásra váltanak át az általános iskolák és óvodák is. Ugyanakkor ha valakinek a munkája nem teszi lehetővé, hogy otthon maradjon gyermekével, vagy nem tud gondoskodni a gyermekfelügyeletről, akkor az óvodákban és iskolákban lehetővé kell tenni a gyermekfelügyeletet kis csoportokban, korlátozott létszámmal.

Kommunikációs kavarodás

Bár az oltóközpontokban folyamatosan zajlik az emberek beoltása, a hétvégén tervezett tömeges oltás általános kommunikációs és technikai problémák miatt elmaradt: szombaton és pénteken 74 ezer, korábban regisztrált személy beoltását tervezték, akik már SMS-t is kaptak, hogy jelenjenek meg a háziorvosuknál. Csütörtökön azonban a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon olyan szöveg jelent meg, hogy „az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad.” Később ezt a mondatot törölték az oldalról, de addigra már szinte a teljes média átvette az üzenetet.

Időközben arról is érkeztek hírek, hogy sokan érthetetlen üzenetet kaptak, például az ország másik végén levő oltópontba hívták őket. Pénteken Orbán Viktor elismerte, hogy „van némi technikai zavar”, aminek szerinte az az oka, hogy átálltak az adatalapú oltásra, és ha az adatok nem stimmelnek, akkor semmi sem stimmel. Már leállították a rendszert, és egy operatív csoport dolgozik a megoldáson, mondta.

Szintén pénteken György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője azt mondta, csak az AstraZeneca vakcinák beadását függesztették fel, egyébként „ütemesen halad a terv”. Ezzel együtt több tízezren kaptak a hétvégén SMS-értesítést arról, hogy mégsem mehetnek a hétvégén oltásra. Sokan közülük azonban mégis elmentek, és volt, ahol ennek ellenére megkaphatták az oltást. A problémákat tetézte, hogy mindeközben elérhetetlenné vált a központi tájékoztató vonal is.

Magyarországon eddig 981 401 fő kapta meg egy védőoltás legalább egy dózisát. Azoknak a száma, akik a nagyobb védettséget adó második oltást is megkapták, 307 573 fő.

A 14. dalai láma, Tendzin Gyaco, megkapja a koronavírus elleni oltást egy dharamszalai kórházban, Indiában, 2021. március 6-án.
A 14. dalai láma, Tendzin Gyaco, megkapja a koronavírus elleni oltást egy dharamszalai kórházban, Indiában, 2021. március 6-án.

Amerikai segélycsomag

Magyarország mellett más európai országokban is emelkedik a COVID-os esetek száma. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a kontinensen egymillió új esetet regisztráltak az elmúlt héten, 9 százalékkal többet, mint egy héttel korábban.

Az emelkedés mögött a WHO szerint részben a járványügyi korlátozások feloldása, részben az új vírusvariánsok terjedése áll. Ezek közül a korábbiaknál fertőzőképesebb brit mutáció okozza a legtöbb problémát, amely már 27 európai országban jelen van.

A járvány harmadik hullámára válaszul több országban újra szigorítanak, köztük Görögországban, Szlovákiában, Ausztriában és Svédországban is. Németországban a helyzetet kicsivel javítja, hogy forgalomba került az első, a szupermarketekben is megvehető otthoni koronavírus-gyorsteszt – a tesztekből az első készleteket egy nap alatt elkapkodták a boltokból.

Az Egyesült Államokban a rendkívül súlyos, több mint félmillió halálos áldozattal járó járvány után folyamatosan csökken a koronavírusos esetek száma. A hétvégén az amerikai Szenátus elfogadta a járvány hatásait enyhítendő 1,9 ezermilliárd dolláros segélycsomagot. Az intézkedés részeként minden amerikai lakos 1 400 dolláros (431 000 forint) rendkívüli segélyt kap, és meghosszabbítják azoknak a munkanélküli segélyét, akik a járvány alatt vesztették el az állásukat. További állami segítségben részesülnek az iskolák, a válság alatt nehéz helyzetbe került cégek, és külön összeget fordítanak az oltások és a tesztek terjesztésére.

Magyarországon az egyik legmagasabb a halálozási arány

Világszerte, a járvány kezdete óta 116 501 992 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban. A halálos áldozatok száma 2 587 934, a gyógyultaké 65 846 043 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

Népességarányosan eddig két mikroállamban, Gibraltárban és San Marinóban haltak meg a legtöbben, őket több európai ország, köztük Csehország, Belgium és Szlovénia követi. A magyarországi járvány is a legsúlyosabbak között van a lakosságszámhoz viszonyítva, tavaly óta itt a 7. legtöbb egymillió lakosra vetített halálozás a világon.

"Óvatosan duhajkodunk"
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG