Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ötmillió koronavírus-tesztet kapnak az osztrák iskolák


Várakozók a bécsi városháza előtt 2020. december 4-én, miután tesztközpontot alakítottak ki az épületben.
Várakozók a bécsi városháza előtt 2020. december 4-én, miután tesztközpontot alakítottak ki az épületben.

Január 18-án az osztrák kormány 5 millió koronavírusteszt-készletet juttat el az iskoláknak. Az intézményeket aznap nyitják újra, a tesztek segítségével hetente ellenőrizhetik majd a tanárokat és a diákokat is.

Az osztrák oktatási miniszter, Heinz Fassmann szombaton közölte, hogy 5 millió koronavírus-gyorsteszttel segítik az iskolákat a járvány elleni védekezésben. Az iskolások Ausztria-szerte távoktatásban tanulnak január 7-e és 15-e között. Azt még nem tudni, hogy a lezárást ezután meghosszabbítják-e, de az osztrák kormány még az újranyitás előtt szeretné eljuttatni a tesztkészleteket minden iskolának, hogy elkerüljék a tömeges fertőzéseket.

Hetente tesztelhetnek minden tanárt és diákot

Fassman szombaton úgy nyilatkozott, addig, amíg nem oltottak be mindenkit, a gyakori szűrésekkel lehet lassítani a vírus terjedését. Mint mondta, biztos lesznek majd, akik nem vesznek majd részt a tesztelésben, de a széleskörű ellenőrzés a feltétele annak, hogy az iskolákat újranyithassák, és hogy ne kelljen őket újra bezárni.

A tanárok a jelenlegi oltási terv alapján február végén kaphatnak védőoltást, de erre nem kötelezik őket.

Az iskolai teszteléseken szintén önkéntes lesz a részvétel, bár az iskoláknak azt ajánlják, hogy hetente legalább egyszer ellenőrizzenek minden diákot és tanárt – erre, a szakemberek számításai szerint, a tanárok beoltása előtt elegendő lesz az 5 millió teszt.

Otthon is elvégezhető PCR-gyorsteszteket használnak

Az iskolák hasolnó PCR-gyorsteszteket kapnak, mint amilyeneket az ausztriai kórházakban is használnak: a vizsgálathoz az orr nyálkahártyáiról kell váladékmintát venni. A tesztkészlethez tartozó diagnosztikai eszköz 15 percen belül képes eredményt mutatni – pozitív teszt esetén az érintettnek otthon kell maradnia, és jeleznie a fertőzést egy egészségügyi intézmény felé, ahol később egy második tesztet is elvégeznek.

Az oktatási minisztérium tervei szerint a teszteket a kisebb gyermekek szülei otthon végezhetik el, míg az idősebb tanulók az iskolában tesztelhetik magukat.

Ausztriában, miután télen egy időre enyhítettek a lezárásokon, jelenleg ismét a legerősebb járványügyi készültség van érvényben: a lakásokat csak indokolt esetben (például munkába menet vagy bevásárlás céljából) lehet elhagyni, és csak a létfontosságú üzletek tarthatnak nyitva.

A járvány kezdete óta Ausztriában 379 071 koronavírusos fertőzést regisztráltak, és 6687-en haltak meg a betegség miatt. A járvány csúcsa november közepén volt, azóta kevesebb, mint harmadára esett vissza a napi esetszám.

Készült a Reuters alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG