Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A koronavírusos álhírek ellen lép fel az MTA


Az Index egyik cikke 2020. december elsején, melyben név nélkül nyilatkozó orvosok állítják, hogy az ivermectin nevű vegyület kiválóan gyógyítja a mostani járványt okozó SARS-CoV-2-t. Az ivermectint lovak féreghajtására használják.
Az Index egyik cikke 2020. december elsején, melyben név nélkül nyilatkozó orvosok állítják, hogy az ivermectin nevű vegyület kiválóan gyógyítja a mostani járványt okozó SARS-CoV-2-t. Az ivermectint lovak féreghajtására használják.

A Nébih után az MTA oldala is figyelmeztet, hogy ne vegyenek be az emberek nem engedélyezett, az állatgyógyászatban használt szert a koronavírus ellen.

A Magyar Tudományos Akadémia a saját oldalán próbálja felhívni a lakosság figyelmét az Index.hu félrevezető cikkeire az ivermectin nevű vegyület kapcsán.

A cikket jegyző Sarkadi Balázs orvos és biokémikus szerint kutatócsoportjuk évtizedek óta foglalkozik az ivermectin hatásmechanizmusával, ezért is állítja, hogy ezekben a cikkekben szereplő

"tudományosnak látszó hamis hírek veszélyeztetik az emberek életét",

a laikusok pedig ne lehetőleg adjanak be maguknak olyan veszélyes állatgyógyszert, aminek súlyosan mérgező hatásai vannak.

"Az ivermectin széles spektrumú parazitaellenes szer, amelyet elsősorban az állatgyógyászatban alkalmaznak, de néhány esetben elhanyagolt, súlyos trópusi parazitafertőzésekben emberen is használják, többnyire külsőleg, kenőcs formájában. Az ivermectin a paraziták specifikus idegrendszeri elemeit támadja, de az emlősök, így az ember idegrendszerét is súlyosan károsíthatja", írja Sarkadi Balázs.

Korábban a Nébih is külön felszólalt az ivermektin emberi használata ellen, kiemelve, hogy az állatorvosok szerint megnövekedett nálunk az érdeklődés az ivemectint tartalmazó állatgyógyászati szerek iránt.

Eddig hatástalannak mérték, cserébe súlyos egyéb gondokat okozhat

Az Index.hu eddig négy cikket szentelt az ivermectinnek. Ezek azt a képet sugallják, hogy ez ivermectin "rendkívül hatékony a Covid-19 bármely szakaszának kezelésében." Egyes hatóságok viszont megpróbálják valamiért megakadályozni, hogy az emberek olcsó és hatékony gyógyszerhez jussanak ez által.

Sarkadi Balázs ezzel szemben azt nyomatékosítja, hogy számos lezárult klinikai vizsgálaton alapuló állásfoglalás alapján a szer emberi alkalmazása a koronavírus ellen

hatástalan és veszélyes.

Kiemeli, hogy WHO és az FDA is "külön nyilatkozatban figyelmeztetett az ivermectin veszélyes használatára". Emellett az amerikai Natinal Institutes of Health (és egyetlen fejlett ország) sem engedélyezi, hogy embereken gyógyszerként alkalmazzák. Egyébként egy fejlett ország sem engedélyezte ezt.

"Ráadásul a protokoll részletes, technikai ismertetése adagolási javaslatokkal együtt inkább hirdetésjellegű, és mindenképpen szokatlan és aggasztó egy nagyközönségnek szánt újságcikkben"

- állítja.

Sarkadi Balázs először a lapnak jelezte, hogy életeket sodornak veszélybe, ha állatgyógyszert ajánlanak embereknek. De a cikkeket jegyző újságíró egyebek mellett annyit reagált, hogy "az akadémikus úr levele csupán csak a saját alulolvasottságát mutatja be, ami újfent szánalmas és nevetséges."

A biokémikus kutató hozzáteszi, hogy a gyógyszer-engedélyezés nem az emberek gyógyulása ellen van, pont ellenkezőleg. Emellett mostanában jön ki majd egy kapcsolódó kutatási eredményük, ami szerint az ivermectin már kis dózisban is "súlyos, előre nem látható mellékhatásokhoz vezethet."

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG