Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belehalt a koronavírus-fertőzésbe Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő


Igaly Diána sportlövő 2008. március 6-án edzés közben
Igaly Diána sportlövő 2008. március 6-án edzés közben

A 2004-es athéni olimpia aranyérmese, többszörös világ- és Európa-bajnok hosszas küzdelem után feladta a harcot a koronavírussal szemben – írja közleményében a Magyar Sportlövő Szövetség. Igaly Diána április 8-án hunyt el, 56 évet élt.

Igaly Diána 1965. január 31-én született Budapesten, szülei sportlövők voltak. Még tízéves sem volt, amikor már gyakorolni kezdte a lövést a budaörsi lőtéren, 13 évesen lett igazolt sportoló. Versenyszáma a skeet, vagyis a koronglövészet volt.

Édesapja, Igaly József különleges technikát talált ki a számára, aminek köszönhetően a leggyorsabb sportlövők közé tartozott – írta róla az Index.

Igaly Diána a magyar sportlövészet egyik legnagyobb alakja, női skeetben mindent megnyert, amit lehetett. Olimpián 2004-ben, világbajnokságon 1998-ban és 2002-ben, Európa-bajnokságon pedig 1989-ben diadalmaskodott egyéniben. A szakág ötkarikás debütálásán, a 2000-es sydneyi játékokon bronzérmet szerzett, összességében a felnőttek között vb-n 11, Eb-n pedig 13 alkalommal állt dobogóra. Ötször választották az év sportlövőjének, 2019-ben pedig életműdíjjal jutalmazták.

Igaly Diána a pekingi olimpián 2008. augusztus 14-én
Igaly Diána a pekingi olimpián 2008. augusztus 14-én

Igaly Diána az MTI-nek 2015-ben, 50. születésnapja alkalmából adott interjúban arról beszélt, hogy 1997-ben, édesapja halálakor a visszavonuláson is elgondolkodott, ám végül éppen apja szavai győzték meg arról, hogy folytatnia kell.

"Édesapám úgy halt meg, hogy már tudta, az ötkarikás indulás is elérhetővé vált a számomra, s nekem ugyan nem, de édesanyámnak azt mondta, hogy ott leszek. Amikor halála után anyukám elmondta mindezt, akkor döntöttem úgy, hogy folytatom, s noha addig is sikeres voltam, a következő évben világbajnokságot és ezzel kvótát nyertem"

– mondta akkor Igaly, hozzátéve, hogy egészen az athéni olimpiai sikerig minden évben tudott komoly versenyt nyerni, a csúcson volt.

Az MTI összefoglalója szerint Igaly a 2008-as pekingi játékokon a 13. helyen végzett, majd a londoni olimpiára is megpróbált kijutni, ám az már nem sikerült. A 2012-es évben helyet kapott a magyar szövetség új vezetésében, és – amellett, hogy edzőként is tevékenykedett – egészen haláláig a Magyar Sportlövő Szövetség alelnökeként dolgozott. Igaly Dianát a szakági szövetség mellett a Magyar Olimpiai Bizottság is saját halottjának tekinti.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG