Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb csúcson a járvány napi halálos áldozatainak száma Magyarországon


Pfizer-vakcinákat rakodnak ki a Békés megyei közpinti kórházban 2021.01.12-én
Pfizer-vakcinákat rakodnak ki a Békés megyei közpinti kórházban 2021.01.12-én

Az elmúlt 24 órában 302-en haltak bele a járvány okozta betegségekbe. 6700 új fertőzöttet regisztráltak. A kormányzati portál szerint eddig 2 011 029 embert oltottak be koronavírus ellen, közülük 753 187-en a második oltást is megkapták.

A 6700 új esettel 652 433 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A járvány halálos áldozatainak száma a 302 elhunyttal 20 737 főre emelkedett.

A drámai halálozási adatok mellett ugyanakkor az újonnan regisztrált fertőzöttek száma ötödik napja csökken.

Az aktív fertőzöttek száma 224 761, közülük 12 346-an vannak kórházban, ebből 1492-en lélegeztetőgépen.

Szerdára virradóra 250 ezer adag Szputnyik vakcina érkezett az országba. Az orosz vakcinával és az amerikai Pfizerrel a kórházi oltópontokon oltanak. A háziorvosok Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás.

Csütörtökön elkezdődik a már korábban regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok kampányszerű oltása, a koronavirus.gov.hu szerint az érintettek az oltásra behívó SMS-t már megkapták.

Közben összefogtak a pedagógus-szakszervezetek, szeretnék megakadályozni, hogy április 19-én újranyissák az iskolákat. Azzal érvelnek, hogy az első oltással még nem szereznek kellő védettséget, így újabb veszélynek tennék ki a pedagógusokat.

A vércsoport is számít

Rusvai Miklós víruskutató arról beszélt az InfoRádióban, hogy azok, akik A vagy AB vércsoportúak, érzékenyebbek a koronavírusra, illetve annak légzőszervi formájára, így nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre.

A tudományos magyarázata a kutató szerint ennek az, hogy az A vércsoportúaknál a vörösvérsejtek felszínén lévő A antigének a tüdő hámsejtjein is megtalálhatók, a koronavírus pedig képes ezekre a molekulákra rákapcsolódni, károsítva ezzel a tüdőt.

XS
SM
MD
LG